Raadslid Kraft van Ermel: “Gevolgen bezuinigingen op geestelijke gezondheidszorg lijken pijnlijk duidelijk te worden”!

In Amsterdam blijkt uit een bericht van AT5 dat de huisartsenkring daar vindt dat er te veel verwarde personen op straat lopen. (1) De grens is bereikt. Zo zijn de afspraken met psychiaters niet toereikend en moeten patiënten lang (soms 8 weken) wachten op behandeling. Dan zijn ze een gevaar voor zichzelf of voor hun omgeving. De politie in Amsterdam geeft aan dat er steeds meer meldingen. Den Haag staat in de top-10 van incidenten met verwarde personen (2). Oorzaak is de stelselwijziging in de zorg die nu bijna twee jaar geleden is doorgevoerd. Daarbij is flink bezuinigd op de geestelijke gezondheidszorg.

Raadslid Lex Kraft van Ermel: “In Den Haag worden verwarde personen door de politie opgevangen in de Opvang Verwarde Personen. Deze voorziening is in het hoofdbureau van de Haagse politie en wordt gerund door medewerkers van de gemeentelijke gezondheidszorg (GGZ). De bedoeling is dat verwarde personen direct worden doorverwezen naar de juiste zorginstelling. De doorverwijzing zal ongetwijfeld snel zijn, vraag is natuurlijk hoe snel de behandeling is?”.

Alhoewel er in Den Haag een eerste vorm van opvang is, is de vraag ook in hoeverre de Haagse politie met de toegenomen werkdruk kan blijven bijdragen aan de opvang. Ten slotte, als behandeling lang op zich laat wachten, is het gevaar groot dat verwarde personen – net als in Amsterdam – een gevaar zijn voor zichzelf of voor hun omgeving.

Schriftelijke vragen