Noodkreet voor extra parkeerplaatsen

Onlangs kregen Richard de Mos en een aantal Hart voor Den Haag vrijwilligers een rondleiding van bewoners en ondernemers in de omgeving van de Bouwlustlaan. De gemeente kan daar met het grootste gemak tientallen parkeerplaatsen realiseren, maar zij weigert dit te doen. Sterker nog: er worden direct boetes geschreven als mensen gebruik maken van de voormalige parkeerplaatsen. Dit tot groot verdriet van Ilhan Baris, eigenaar van M&R Supermarkt.
“De gemeente danst met haar idiote beleid op mijn hoofd. Ze hebben gigantische bloembakken gezet op plekken waar vroeger mijn klanten konden parkeren. Ik loop hierdoor gigantisch veel omzet mis en ik heb al mensen moeten ontslaan. Waar ik vroeger 13 á 14 man in dienst had, kan ik nu nog maar 5 man personeel betalen,” aldus de hardwerkende ondernemer, die zelf al meer dan 3 jaar (!) zegt te wachten op het krijgen van een vergunning om – bij notabene zijn eigen supermarkt – te mogen laden en lossen. “In plaats van een vergunning krijg ik boetes als ik aan het werk ben en goederen van- en naar mijn supermarkt breng.” 
Wijkbewoner Abdoel Haryouli ziet het beleid van de gemeente met lede ogen aan. “Er is een gigantische parkeerdruk in de wijk. Dan is het bijzonder triest dat de vele parkeerplaatsen, die er in principe al zijn, niet gebruikt mogen worden,” aldus Haryouli. Hij krijgt bijval van medebewoner Aal Smit: “De parkeerdruk vraagt snel om extra parkeerplaatsen, voor bewoners, bezoekers, winkelend publiek en – voor op de vrijdagmiddag – moskeegangers, waarvan de meeste van buiten de wijk met de auto komen.”
De Mos stelt dat er tientallen parkeerplaatsen snel en eenvoudig in gebruik genomen kunnen worden. “Een witte letter ‘P’ voor parkeren moet al genoeg zijn om de nu buiten gebruik gestelde parkeerplaatsen weer in te zetten voor de wijk. De plantenbakken voor de supermarkt en de andere aan de Bouwlustlaan gelegen winkels hoeven niet weg, maar kunnen verplaats worden naar het gras, zodat ook die broodnodige plekken weer als parkeerplaats kunnen dienen,” aldus De Mos, die ook wil dat er werk gemaakt wordt van het aanpakken van wortelopdruk en het bestrijden van ratten. “Overal komen er door wortels van bomen stoeptegels omhoog, waardoor mensen lelijk kunnen vallen. De bossages rondom het water bij De Stede moeten worden gesnoeid, zodat de rat veel beter kan worden bestreden. Ook dient er te worden gehandhaafd op het op straat gooien van brood of andere – voor de rat aantrekkelijke – etenswaren.”

Roep om extra zebrapad

Na recente ongelukken klinkt de roep om een extra zebrapad op de Bouwlustlaan. “Zowel vorige week (1) als in de maand april (2) werd er een kind slachtoffer van een aanrijding. Om zulke ongelukken te voorkomen zou ter hoogte van het begin van De Stede een extra zebrapad meer dan wenselijk zijn,” aldus De Mos. 


Handhaving bedelverbod

Verder wil Hart voor Den Haag handhaving op het geldende bedelverbod voor De Stede en omgeving. “Bezoekers en winkeliers zijn helemaal klaar met bedelaars. Ze lopen met bezoekers mee en vragen op intimiderende wijze om geld. Dat moet stoppen,” aldus De Mos, die van bewoners hoort dat de overlast wordt veroorzaakt door MiCasa waardoor mensen met verslavings- en/of psychische problemen in de wijk belanden. “En niet alleen daar. Ook reizigers van Randstadrail 4 zeggen zich onveilig te voelen door veroorzaakte overlast van waarschijnlijk MiCasa-cliënten zonder dagbesteding.” 


Namens zijn partij gaat De Mos raadsvragen stellen.