Monique van Stuijvenberg: “Het kan iedereen overkomen maar snel handelen kan veel leed voorkomen en oplossen”

Alle hulp voor dak- en thuislozen in een keer en op één plek, inclusief een bezoek aan de (tand)arts. Het samenvoegen van alle ondersteuning moet mensen zonder thuis sneller perspectief bieden. Dat stelt Hart voor Den Haag voor op Wereld Daklozendag. ‘Niet weken wachten voordat iets geregeld is maar kostbare tijd benutten.’

Vandaag 10 oktober is het Wereld Daklozendag. Een dag om nog eens extra stil te staan bij mensen die geen idee hebben waar ze ‘s avonds moeten slapen of wat ze die dag gaan eten. “Daklozen zijn niet allemaal verslaafde zwervers, maar vaak mensen zoals jij en ik. Mensen met voorheen een normaal leven, huis, baan, gezin of zaak”, zegt fractievertegenwoordiger Monique van Stuijvenberg die stelt dat de registratie en verdere hulp vanuit de gemeente als iemand dakloos is of dreigt te worden nu te traag en te gecompliceerd is. “Voor inschrijving moet iemand naar de Binckhorstlaan en voor de schuldhulpverlening weer naar stadsdeelkantoor Escamp. Deze mensen, die in het diepst van hun ellende zitten, worden zo van het kastje naar de muur gestuurd. Dat kan en moet beter”, aldus Van Stuijvenberg.

Geen adres

De grootste partij wil dat alle daklozenhulp onder één dak terechtkomt. Door de ondersteuning samen te voegen denkt Hart voor Den Haag een grote slag te kunnen slaan in het oplossen van problemen van de dak- en thuislozen in onze stad. “Zo kunnen we alles in één keer bespreekbaar maken. Nu is het vaak zo dat het ene (een uitkering) niet kan, omdat iemand nog geen vast woon- of postadres heeft. Dat moet dan weer ergens anders geregeld worden. Dat kost tijd waardoor schulden en problemen verder oplopen”, zegt Van Stuijvenberg die wijst op Rotterdam en Gouda waar vergelijkbare initiatieven al met succes ingevoerd zijn. “Dakloos worden kan iedereen overkomen maar snel handelen kan veel leed voorkomen en oplossen”, aldus Van Stuijvenberg die toe wil naar een situatie waarin iemand die zich meldt gelijk een postadres krijgt, direct kan aanschuiven bij het loket schuldhulpverlening en een aanvraag kan doen voor een uitkering. “Of nog beter, onmiddellijk de kaartenbak in voor een betaalde baan. Ook een bezoek aan de (tand)arts moet meteen mogelijk zijn zonder dat een eventuele schuld bij de zorgverzekeraar dat in de weg staat. Dit alles verkort de tijd tussen dakloos dreigen te raken of zijn én de hulp die keihard nodig is, met ettelijke maanden”, besluit Van Stuijvenberg.

Hart voor Den Haag stelt schriftelijke vragen.

Lees hier onze schriftelijke vragen