Diefstal, verbale en non-verbale agressie en het bespuwen van voorbijgangers zijn schering en inslag
Al in oktober 2022 stelde raadslid Rita Verdonk (Hart voor Den Haag) het probleem van overlast gevende dakloze mensen aan de kaak. Vooropgesteld moet worden dat niet iedere dakloze medemens overlast veroorzaakt, maar dat er een notoire- en steeds groeiende groep is die dat wél doet. Zij maken het leven van winkeliers rond de Koekamp tot een hel.
Winkelier Michael (gegevens bij ons bekend): “Het is op zich natuurlijk prima dat religieuze- en andere vrijwilligers dakloze mensen een maaltijd en kleding geven. Maar ik vind het absoluut niet kunnen dat mijn winkel en de bij mij werkende mensen keer op keer het slachtoffer worden van winkeldiefstal, bespugen van mijn medewerkers en bedreigingen. Deze groep heeft niets te verliezen, mijn mensen en mijn zaak des te meer. Het leek even wat beter te gaan in de winter, maar nu breekt de hel weer los. Vorige week is er iemand na diefstal aangehouden en die zegt doodleuk: “Ik krijg eten, water, kleding en medicijnen dagelijks op de Koekamp, mijn alcohol steel ik bij jou”. Na een kort verhoor, met misschien een kopje thee, wordt zo’n persoon weer vrijgelaten en staat wederom in mijn winkel. Ik word er tureluurs van”.
Structurele oplossing
Raadslid Rita Verdonk kan deze winkelier alleen maar steunen en gelijk geven. “Er moet nu echt een structurele oplossing komen voor de steeds groeiende groep dakloze mensen die kampen met gedragsproblemen, veelal voortvloeiend uit een verslaving en die veel overlast veroorzaken, zoals diefstal, verbale en non-verbale agressie en het bespuwen van voorbijgangers. Deze problemen mogen niet langer worden afgeschoven op ondernemers rondom de Koekamp.
Wandelaars in en rond de Koekamp en het Centraal Station moeten rustig en veilig op straat kunnen lopen, en niet worden lastiggevallen door bedelaars en dealers. Wij willen dan ook dat Barka meer dwingend gaat optreden om terugkeer richting het land van herkomst te realiseren. Van de politie en van boswachters willen wij meer handhaving. Dus meer dan alleen een praatje en een kopje thee. Verder delen wij de zorgen van Martin Sitalsing, landelijk portefeuillehouder verwarde personen, over de toename van het aantal verwarde personen op straat en het gebrek aan hulpverlening. Hart voor Den Haag vraagt het college te onderzoeken of het mogelijk is dat zorgverleners of gedragsdeskundigen meteen met de politie kunnen meegaan bij een melding over verwarde personen. (voorbeeld: Friesland)
Raadslid Rita Verdonk gaat wederom vragen stellen aan het stadsbestuur, waarbij ook de antwoorden en toezeggingen die het bestuur eerder deed, zeker meegenomen gaan worden.