Ouderen ontmoetingsplek Aagjes Huiskamer afgebroken

Eerder heeft Groep de Mos  Ouderen Partij haar zorgen geuit over de manier waarop een zelfstandige Aagjes Huiskamer, een ontmoetingsplek voor ouderen, moest integreren in een multifunctionele ruimte. Helaas blijkt dat er nauwelijks sprake is van integratie, maar van wegwerken. De eens zo gezellige huiskamer voor ouderen is nu een kille hoek. “Zo gaan we dus met onze ouderen in Moerwijk om.”

Ouderen Partij Raadslid Lex Kraft van Ermel: “Na twee maanden bracht ik samen met onze stadsdeelvoorzitter Marijke Meyers een bezoek aan wat eens Aagjes Huiskamer was. We schrokken ons rot! Ouderen weg, vrijwilligers geïntimideerd en aan de kant gezet”.

Natuurlijk is de projectleider van Stichting Mooi naar een reactie gevraagd, maar net zoals eerder het geval is geweest, is het telefoontje nog niet beantwoord. Blijkbaar is men daar de vrijwilligers liever kwijt dan rijk. Bovendien blijkt uit gesprekken met de enkele bezoeker van de voormalige huiskamer dat de verhoudingen tussen de diverse professionals ook niet zo goed zijn.

Kraft van Ermel: “Het is bizar dat tegen vrijwilligers die opkomen voor de huiskamer voor ouderen wordt gezegd dat ze niet met een politieke partij mogen praten. Daar wil ik de onderste steen van boven tafel hebben. Voorlopig heeft Stichting Mooi een groep ouderen op een schandalige wijze weggemoffeld. Ik eis dat er voor hen een alternatieve ruimte komt.”

Schriftelijke vragen

Overeenkomstig art 30 van het Reglement van Orde stelt ondergetekende in aanvulling op eerder vragen (RIS 284266) de volgende vragen aan de voorzitter van de Haagse raad.

Bent u bekend met de verstoorde verhoudingen tussen professionals van de Stichting Mooi en vrijwilligers van de voormalige Aagjes Huiskamer?
Hoe duidt u de situatie dat vrijwilligers van de voormalige Aagjes Huiskamer te verstaan is gegeven dat zij geen contact meer mochten opnemen met vertegenwoordiger van de lokale politiek (i.c. Groep de Mos / Ouderen Partij) op straffe van ‘ontslag’ als vrijwilliger?
Hoe duidt u het feit dat raadsleden die Stichting Mooi telefonisch gelegenheid op weerwoord bieden, niet door leidinggevenden van dezelfde stichting worden teruggebeld?
Hoeveel subsidie ontvangt de Stichting Mooi van de Haagse belastingbetaler?
Op de eerdere vragen op de controle en toepassing van de regels en voorschriften antwoordde u:

“De afspraken met de welzijnsorganisatie  worden gecontroleerd en bewaakt aan de hand van vaste evaluatiemomenten, kwartaalrapportages en bilaterale overleggen tussen het stadsdeel en de welzijnsorganisatie”.

Kunt u de kwartaalrapportages van de Stichting Mooi openbaar maken?
Bent u bereid de verslagen van bilaterale overleggen tussen het stadsdeel Escamp en Stichting Mooi openbaar te maken?
Hoe denkt u de verstoorde relatie tussen professionals en vrijwilligers te herstellen?
Indien het niet mogelijk is de verstoorde relatie te herstellen, bent u dan bereid met de vrijwilligers naar een alternatieve ruimte te zoeken voor een ontmoetingspunt voor ouderen? Zo neen, waarom niet?