Hart voor Den Haag wil aanvullende maatregelen om Haagse horeca door crisis te loodsen
De verslagenheid bij de horecaondernemers is groot na het besluit van het kabinet om alle horecagelegenheden tot 6 april te sluiten vanwege het coronavirus. ‘Ik moet het echt nog even laten bezinken’, zegt André Triep van strandtent Wij op Scheveningen tegen Omroep West. Hart voor Den Haag/Groep de Mos pleit voor aanvullende maatregelen om de horeca door deze zware storm heen te loodsen.
“Ik heb een brok in mijn keel. We zijn net een dag open en nu moeten we alweer dicht”, zegt Triep tegen Omroep West. Hart voor Den Haag deelt de zorgen en diende afgelopen woensdag al een tienpuntenplan in om de economische gevolgen die het coronavirus met zich meebrengt, zo goed mogelijk op te vangen. Zo wil de lokale partij dat er MKB-vriendelijk en Haags wordt aanbesteed en dat de gemeente haar facturen sneller gaat betalen. Hart voor Den Haag vraagt ook om investeringen naar ´voren te halen´ en garant te gaan staan voor Haagse bedrijven die hebben bewezen de werkgelegenheid te kunnen aanjagen.
Broodnodige lucht
Zondag maakte het kabinet bekend dat de horeca in ieder geval tot 6 april gesloten wordt, op straffe van forse boetes. De grootste partij in de Haagse raad pleit daarom voor aanvullende maatregelen om de horeca te hulp te schieten. “Het begrip voor het sluiten van de horecabedrijven is groot maar de zorgen over de toekomst van die ondernemingen zijn minstens zo groot”, zegt raadslid Ralf Sluijs. Zijn partij wil dat het college strandtenthouders vrijstelt van pacht, gedurende de periode dat zij gedwongen gesloten zijn. “Deze zaken zijn amper opgebouwd en er zit nog geen euro in de kassa. Er is niet eens geld om de ZZP’ers die meehielpen met de opbouw te kunnen betalen, dat levert een ongekende kettingreactie van ellende op. Vrijstelling van de pacht kan dan de broodnodige lucht geven”, aldus Sluijs. Daarnaast pleit Hart voor Den Haag ervoor om het OZB gebruikersdeel voor 2020 kwijt te schelden, ook voor huurders, evenementen en toeristische locaties. Bovenop het plan wat de grootste partij al ingediend heeft, ligt er dan een stevig pakket aan maatregelen die de gemeente snel zelf kan treffen. “Deze crisis is van een aard en omvang die wij in de recente geschiedenis niet eerder meegemaakt hebben. Bovenop de landelijke maatregelen moeten we als lokale politiek dan ook alle zeilen bijzetten om onze ondernemers hier zo goed mogelijk doorheen te slepen”, besluit het raadslid.
Hart voor Den Haag stelt schriftelijke vragen.