Nino Davituliani: “Nu snel uitrollen, zodat iedereen zijn opgelegde straf ook gaat uitzitten!”

Onlangs deed Hart voor Den Haag een voorstel aan het stadsbestuur om de veroordeelden die nog een gevangenisstraf moeten uitzitten of een boete moeten betalen door een waarschuwing aan de politie in het gemeentelijke computersysteem direct aan te houden. De gemeente Amsterdam deed al mee aan een dergelijke pilot waarbij de datasystemen van de gemeente, het OM, het Centraal Justitieel Incasso Bureau en het ministerie van Justitie en Veiligheid worden gekoppeld om veroordeelde criminelen via het gemeentelijk loket aan te houden.

Het stadsbestuur heeft middels de beantwoording op de schriftelijke toegezegd daar naar verwachting nog dit jaar mee te starten. Er zijn in Den Haag ongeveer 650 mensen die nog een –soms kleine- gevangenisstraf open hebben staan. Daarnaast worden er ongeveer 600 gezocht voor een openstaande boete of schadevergoeding. De gemeentelijke Dienst Publiekszaken is bezig met de voorbereiding.

Hart voor Den Haag is verheugd met de positieve beantwoording van het stadsbestuur. Raadslid Nino Davituliani: “Goed dat het college bereid is om het Amsterdamse voorbeeld te volgen. Het mag en kan niet zo zijn dat mensen ondanks hun veroordeling gebruik maken van de gemeentelijke diensten en er bij de gemeente geen belletje rinkelt. Nu snel uitrollen, zodat iedereen zijn opgelegde straf ook gaat uitzitten, zoals het hoort in een rechtstaat.”