Groep de Mos en 50PLUS Zuid-Holland willen verplicht zwemles op scholen
‘Noodkreet Reddingsbrigade over afnemende zwemvaardigheid eindelijk serieus nemen’

Terwijl de Reddingsbrigade Nederland voor de zoveelste keer een noodkreet laat horen over de stijging van het aantal zwemmers dat, mede door een afnemende zwemvaardigheid, verdrinkt, laat de overheid het gruwelijk afweten. Zo vertikt het Kabinet het om schoolzwemmen verplicht te stellen. Zij vindt zwemmen een zaak voor ouders, scholen en gemeenten.

“Maar wat als die het laten afweten?”, zo stelt de fractievoorzitter van 50PLUS Zuid-Holland Willem Bakx. “Moeten dan er dan maar hele generaties opgroeien zonder dat zij kunnen zwemmen. Dit met alle risico’s van dien? Bovendien zorgt verplicht zwemmen op basisscholen voor een gezonde geest in een gezond lichaam. Wij willen dat de provincie Zuid-Holland druk uitoefent op het Rijk om schoolzwemmen weer tot een vast onderdeel van het onderwijscurriculum op basisscholen uit te laten maken; immers jong geleerd is oud gedaan”.

Lang niet alle Haagse basisscholen bieden schoolzwemmen aan

Groep de Mos strijdt in Den Haag al langer tevergeefs voor het verplicht stellen van schoolzwemmen.

Fractievoorzitter Richard de Mos: “Vorig jaar erkende onderwijswethouder Ingrid van Engelshoven (D66) nog dat 30 van de 140 basisscholen geen schoolzwemmen aanbiedt. Dat houdt in dat er jaarlijks honderden kinderen de basisschool zónder zwemdiploma verlaten en in het water aan hun lot zijn overgeleverd. Van deze onnodig gecreëerde levensgevaarlijke situatie moeten we af door schoolzwemmen als de wiedeweerga verplicht te stellen. De overheid moet hier gewoon haar verantwoordelijkheid nemen.”

Groep de Mos stelt vragen over de afnemende zwemvaardigheid aan het Haagse stadsbestuur. 50PLUS Zuid-Holland gaat het invoeren van verplicht schoolzwemmen aan de orde stellen binnen het provinciebestuur.

Schriftelijke vragen

Overeenkomstig Artikel 30 van het Reglement van Orde stelt het lid De Mos (lijstsamenvoeging Groep de Mos / Ouderen Partij Den Haag) de volgende vragen aan de voorzitter van de Haagse gemeenteraad

1) Bent u bekend met de berichten ‘Reddingsbrigade maakt zich zorgen over stijgend aantal verdrinkingen’ (1), ‘Negende verdrinking deze zomer’ (2) en ‘Dertigtal scholen biedt geen zwemles aan’ (3)

2) Bent u op de hoogte van de constatering van de Reddingsbrigade; te weten dat een afnemende zwemvaardigheid een belangrijke oorzaak is van de verdrinkingsdood? Zeven van de negen zwemdoden waren het zwemmen onvoldoende machtig. Hoe zorgelijk vindt u deze constatering, zeker met het oog op de houding van zowel het Kabinet als uw college die het beide vertikken om schoolzwemmen te verplichten?

3) Het Kabinet vindt zwemmen een zaak voor ouders, scholen en gemeenten. Maar wat als deze het laten afweten? Zo geeft uw wethouder onderwijs vorig jaar zelf aan dat 30 van de 140 Haagse basisscholen geen schoolzwemmen aanbieden, waardoor jaarlijks vele Haagse kinderen de basisschool zónder zwemdiploma verlaten. Deelt u de mening dat de (lokale) overheid haar verantwoordelijkheid dient te dragen voor de veiligheid van haar inwoners? Zo ja, waarom laat u het dan gebeuren dat er jaarlijks vele kinderen de Haagse basisschool verlaten zónder zwemdiploma?

Uw onderwijswethouder heeft vorig jaar laten weten dat zij de dertig scholen die geen zwemles aanbieden ‘achter de broek’ zou gaan zitten en dat zij scholen zou ‘overtuigen’ om zwemles aan te bieden.

4) Heeft haar overtuigingskracht en ‘achter de broek aan zitterij’ het gewenste resultaat gehad, te weten dat alle Haagse basisscholen nu zwemles aanbieden? Graag een overzicht per basisschool in uw beantwoording met daarbij het aantal kinderen dat met en dat zónder een zwemdiploma de basisschool verlaat.

(1) http://www.omroepwest.nl/nieuws/3208410/Reddingsbrigade-maakt-zich-zorgen-over-stijgend-aantal-verdrinkingen

(2) ‘Negende verdrinking deze zomer’, AD, 2 augustus 2016

(3) http://www.ad.nl/den-haag/tiental-basisscholen-biedt-geen-zwemles-aan~a2a64e34/