Ik ben vandaag met een rotsvast vertrouwen naar Rotterdam afgereisd.  

Ik ga ervan uit dat er zometeen een eind wordt gemaakt aan de lijdensweg die mij, mijn partij, betrokken ondernemers, maar bovenal de stad Den Haag in een alles verstikkende wurggreep houdt.  

De democratie in de Hofstad wordt al 3,5 jaar gegijzeld door dit politieke proefproces. De grootste partij – en daarmee meer dan 30.000 kiezers – is uitgesloten van coalitiedeelname. Wat een gemis voor de stad!  


Donaties aan een lokale partij, die anders dan landelijke partijen tot op heden geen subsidie krijgt, zijn gecriminaliseerd. Waar landelijke partijen miljoenen aan giften krijgen, worden de enkele tienduizenden euro’s aan donaties aan onze partij al jaren als verdacht bestempeld.  

Uber die voormalig Eurocommissaris Neelie Kroes met dure etentjes paaide voor een illegale lobby in Nederland, waaronder een gesprek met premier Mark Rutte? Geen probleem!  

Een penthouse voor D66-er Alexander Pechtold? Doorlopen beste mensen!

Mark Rutte die een dividend-sms van 1,4 miljard kwijtraakt? Dat lachen we weg!  


Net zoals een keiharde conclusie van de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed waaruit bleek dat premier Rutte de Archiefwet bij het jarenlang wissen van zijn sms’jes overtrad.  

D66 een miljoen? Dat was natuurlijk allemaal voor het klimaat!  

Het zijn zomaar wat voorbeelden die de hypocrisie van het Openbaar Ministerie aantonen. Als Barbertje vandaag moet hangen, dan moet het hier een komen en gaan worden van landelijke kopstukken.  


Daar waar er voor landelijke partijen regels bestaan voor het aannemen van partijdonaties,

(die veelal met voeten worden getreden)

stelde de Groningse hoogleraar Gerrit Voerman als onafhankelijk getuige-deskundige ter zitting dat er voor lokale partijen vrijwel geen regels bestaan op het gebied van financiën.  

Citaat Voerman over het gebrek aan regels: “Dat gaat wellicht binnen afzienbare termijn veranderen. Maar tot die tijd mogen ze bijna alles zelf bepalen, zoals de regels die ze hanteren voor giften en sponsoring.” – einde citaat.  


Beste mensen,  

Dit alles maakt dat ik in volledige vrijspraak geloof.  

Dat ik mij niet kan voorstellen dat de rechtbank zich laat misbruiken voor een politiek schijnproces.  

Dat er vandaag gehakt wordt gemaakt met het knip- en plakwerk van het OM,  

van de ridicule- en evenzo beschamende beschuldiging dat hier de voorman van 2 of zelfs 3 criminele organisaties voor u staat.  

Een voorman die zichzelf nooit en te nimmer persoonlijk heeft verrijkt,  

noch iets  heeft gedaan of gelaten voor welke gift dan ook.


Volledige vrijspraak is het enige wat ik hierbinnen verwacht.  

Voor u staat iemand met een rechte rug, iemand die zichzelf recht in de spiegel kan aankijken.  

Ze hebben geprobeerd ons te slopen, maar dit  proces heeft Hart voor Den Haag  alleen maar sterker gemaakt. We zijn nog maar net begonnen. De mooiste dagen van Den Haag liggen nog voor ons!

Tenslotte wil ik iedereen bedanken die mij, mijn partij en andere betrokkenen zoveel steun hebben gegeven.  

Zoveel mooie reacties vanuit het hele land geven de burger moed. Dank daarvoor!  


Dan nog een huishoudelijke mededeling: na de uitspraak – wat die ook moge zijn – houden we een kort beraad in de advocatenkamer alvorens we de pers te woord zullen staan.

Dank u wel