Groep de Mos in actie tegen uitgummen vaderlandse geschiedenis

 

Groep de Mos in de Haagse gemeenteraad heeft het he-le-maal gehad met de lobby van kleine, veelal extreemlinkse, groeperingen die pleiten voor het aanpassen van ‘koloniale straatnamen’. Een kunstinstelling in Rotterdam met de naam Witte de With gaat zijn naam veranderen, vanwege het aandeel van Witte de With in het Nederlandse kolonialisme. Afgelopen zomer verwijderde het Mauritshuis de buste van diens naamgever en eerste bewoner Johan Maurits. De J.P. Coenschool in Amsterdam verandert haar naam omdat ze niet meer herinnerd wil worden aan de zeventiende-eeuwse generaal van de VOC. En onlangs dreigde actiegroep De Grauwe Eeuw (de club waarvan de voorzitter opriep om Sinterklaas om te leggen), de gemeente Den Haag met een dwangsom als zij niet als de wiedeweerga ‘koloniale’ straatnamen wijzigt.

“Deze op handen zijnde beeldenstorm is de waanzin ten top,” aldus Groep de Mos-lijsttrekker Richard de Mos, die stelt dat je met het verwijderen van beelden en bustes of het veranderen van straatnamen het verleden niet ongedaan maakt. De Mos: “Dat veel gebeurtenissen, opvattingen en praktijken uit het verleden nu niet meer wenselijk zijn, of zelfs verwerpelijk zijn geworden, verandert niets aan het feit dat ze wel zijn gebeurd. Het is veel beter daarover te leren en context aan te brengen, dan ze te veranderen of te verwijderen.”

Trots 

Daarnaast is het ook geen schande om trots te zijn op de Nederlandse identiteit en op de goede elementen uit ons roemruchte verleden. Daarom stelt Groep de Mos voor om het Deltaplein op Kijkduin na de verbouwing om te dopen tot het Michiel de Ruyterplein, vernoemd naar één van de bekendste zeehelden uit de Nederlandse geschiedenis. De admiraal voorkwam meermaals dat Nederland in handen viel van Engeland en Frankrijk.

“Om deze zeeheld te eren, past het om het Deltaplein in Kijkduin naar hem te vernoemen met een Michiel de Ruyterplein. Daarmee laten we ook meteen zien dat we de hele discussie rondom ons verleden meer dan beu zijn en dat wij onze identiteit door niemand laten afnemen,” aldus De Mos. Den Haag kent al een De Ruyterstraat, maar Groep de Mos wil juist in Kijkduin een extra eerbetoon. Een mooie plek vanwaar men in 1653 de Slag bij Ter Heijde, met een jonge De Ruyter, kon gadeslaan.

Lees hier onze Schriftelijke vragen