De Mos: ‘De beste mensen in de slechtste wijken’! 

Veiligheid wordt een speerpunt in het nog te presenteren verkiezingsprogramma van Groep de Mos / Hart voor Den Haag. De partij wil daarbij stadsmariniers aanstellen. Vijftien jaar geleden stelde de gemeente Rotterdam stadsmariniers aan. Met als motto ‘de beste mensen voor de slechtste wijken’, werden deze superambtenaren, mét succes, ingezet om hardnekkige veiligheidsproblemen op te lossen. Inmiddels hebben ook enkele andere steden de stadsmarinier omarmd. Van de 250 extra handhavers die Groep de Mos in haar verkiezingsprogramma heeft opgenomen, moeten enkelen daarvan de rol van stadsmarinier op zich nemen.

Een stadsmarinier is iemand met een ‘open oog en oor’; hij maakt contact met iedereen in de wijk en is veel op straat te vinden. Ook houdt hij de vinger aan de pols. Als het nodig is, zorgt hij voor een versnelde aanpak van het probleem. Daarvoor heeft hij eigen budget en het mandaat van de burgemeester. Verder is het een daadkrachtig persoon dat altijd de samenwerking opzoekt. Soms moet hij die samenwerking afdwingen. Dat kan, want hij heeft toegang tot de hoogste niveaus: de burgemeester, de korpschef, de hoofdofficier. Tot slot gaat hij door tot er resultaat is.

‘We hebben in Den Haag helaas nog zat wijken met hardnekkige veiligheidsissue’s, die we door het aanstellen van stadsmariniers het hoofd kunnen bieden”, stelt Groep de Mos lijsttrekker Richard de Mos, die verder pleit voor zogenoemde flying squads, waarbij meer politie-inzet komt bij criminele hotspots. Verder is Groep de Mos voor vaker gebruik van snelrecht en het sneller opleggen van gebiedsverboden voor hooligans en feestverstoorders. Ook moet er meer prioriteit gegeven worden aan de patseraanpak, want als je nog nooit gewerkt hebt, maar wel in de duurste BMW kunt rijden, heb je volgens Groep de Mos wat uit te leggen. Groep de Mos is hierbij wel benieuwd naar de proef van de politie, waarbij agenten via een app kunnen zien of een auto al eerder door een andere agent is staande gehouden en of daarbij wat is gevonden. De Mos: ‘Zo sluit je mogelijk etnisch profileren uit’!