De Mos: “Creëer extra mogelijkheden voor bouwwereld om daadwerkelijk sociale woningen te kunnen gaan bouwen”
In het coalitieakkoord Vertrouwen op Haagse Kracht is afgesproken dat er bij commerciële nieuwbouwprojecten een norm van 30% sociale woningbouw wordt opgelegd. Van alle nieuwe huizen dient dertig procent beschikbaar te zijn voor lage inkomens. Dat betekent in de praktijk 600 tot 750 woningen per jaar. Jaarlijks komen daar nog eens 500 tot 700 middel dure huurwoningen bij, althans als we de in april gepresenteerde woonvisie van wethouder Wijsmuller moeten geloven.
Groep de Mos ontvangt echter signalen uit de bouwwereld dat deze woonvisie, met name de 30%-norm aan extra sociale woningen, bij lange na niet gehaald kan worden.
Belangrijkste redenen dat de verplichting van de 30% sociale woningen niet aan woningbouwprojecten kan worden toegevoegd: De corporaties kunnen de projectontwikkelaars geen marktconforme prijzen betalen omdat ze gebonden zijn aan een maximum huurniveau en allerlei regels en kosten. Zo brengen bijvoorbeeld de eisen van de corporatie om te integreren in een commerciële ontwikkeling altijd meerkosten met zich mee voor bijvoorbeeld een eigen lift of een eigen ingang vanaf de straat. Daarnaast is het in veel gevallen zo dat de kostprijs van een commercieel afgewerkt gebouw hoger zijn vanwege een “luxere afwerking”
“Doordat projectontwikkelaars en woningcorporaties daardoor over het algemeen niet met elkaar in zee kunnen gaan, stagneert de bouw van sociale woningen bij deze nieuwbouwprojecten. Een erg slechte ontwikkeling. Zeker als je je bedenkt dat Den Haag de komende jaren met tienduizenden nieuwe bewoners groeit en de wachtlijsten voor een woning steeds langer worden”, aldus Groep de Mos fractievoorzitter Richard de Mos.
Zet erfpachtsuppletie in voor realiseren extra sociale woningen
Daar waar de PvdA Den Haag pleit voor een miljoenen vretende gemeentelijke woningcorporatie, kiest Groep de Mos ervoor om projectontwikkelaars en woningcorporaties meer mogelijkheden te geven om wel de bouw van sociale woningen mogelijk te maken. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruiken van de erfpachtsuppletie.
“Erfpachtsuppletie is het bedrag dat projectontwikkelaars nu aan de gemeente moeten bij het realiseren van nieuw woningen op gemeentegrond . Door dit bedrag in te zetten ten behoeve van de realisatie van deze sociale woningen, zullen projectontwikkelaars samen met woningcorporaties wél starten met het bouwen van sociale huurwoningen”, aldus De Mos, die stelt dat projectontwikkelaars nu miljoenen kwijt zijn aan deze afdracht aan de gemeente. Een afdracht die niet begroot is, want zolang er geen nieuwbouwproject op de gemeentegrond gerealiseerd wordt , hoeft er ook geen erfpachtsuppletie te worden betaald. De Mos: “Stimuleer de woningmarkt door de erfpachtsuppletie te gebruiken voor de realisatie van deze extra sociale woningen.”
Groep de Mos neemt dit voorstel mee in het nog te presenteren verkiezingsprogramma van de partij.
Steun voor plan De Mos
Projectontwikkelaar Edwin Jansen van NU Projectontwikkeling en Hans Offringa van Frisia Makelaars reageren enthousiast op het plan van Groep de Mos.
“De afgelopen maanden zijn wij samen met een woningcorporatie druk bezig geweest om te kijken of implementatie van deze extra sociale huurwoningen in een nog te realiseren nieuwbouwcomplex van ons aan de Pegasusstraat in de Binckhorst tot de mogelijkheden zou kunnen behoren. Binnen het nieuwbouwproject bestaande uit zo’n 300 woningen zou de corporatie dan over zo’n 100 woningen kunnen beschikken ) . Helaas is gebleken dat het toevoegen van deze 100 sociale woningen niet uit kan, aangezien ook hier het gat te groot is tussen wat de corporatie maximaal kan betalen per woning en wat wij minimaal moet aanrekenen om er financieel uit te komen. Op deze manier komt het toevoegen van 30% sociale woningbouw aan toekomstige nieuwbouwprojecten natuurlijk nooit van de grond”, aldus Edwin Jansen, die zegt met een teruggave van de erfpachtsuppletie bij meerdere projecten waarschijnlijk wel uit te komen. “Als het plan van De Mos realiteit wordt, kunnen wij – samen met de diverse woningcorporaties – wel betaalbare huurwoningen realiseren in de nieuwbouwprojecten die wij op korte termijn in de planning hebben staan”
Hans Offringa, directeur bij Frisia Makelaars: “De praktijk leert dat bij de ontwikkeling van een integraal plan met een multifunctionele bestemming en veel aandacht voor het openbare gebied de kostprijs van sociale woningbouw aanzienlijk hoger is dan wat een corporatie zich kan veroorloven. Dit leidt tot stagnatie en mogelijk niet doorgaan van de (her)ontwikkeling omdat de onrendabele top niet kan worden terugverdient. Het verrekenen van de onrendabele top met suppletie kan een goede oplossing zijn voor dit probleem”.