Vandaag in de rubriek ‘Tien vragen aan…’ is het de beurt aan Richard de Mos, lijsttrekker van Groep de Mos/Ouderen Partij. De Mos rekent op rond de vijf zetels op 19 maart en dat doet hij niet voor niets. Wat zijn zijn ideeën over een beter en veiliger Den Haag? En hoe wil hij zijn achterban bereiken? Hij vertelt er uitgebreid over.

– Hoe verwacht u het verschil te maken voor uw kiezers na 19 maart?
Het grote verschil zit hem daarin dat wij een echte lokale partij zijn. Wij luisteren naar de inwoners van de mooiste stad van Nederland en doen het echt voor Den Haag. Wij kiezen niet voor peperdure gebouwen en prestigeprojecten maar gaan terug naar de menselijke maat. Bijvoorbeeld met een sterk ouderenbeleid. Ook jagen wij armoede de stad uit en investeren wij in veiligheid.

– Wat doet u voor de zichtbaarheid van uw partij voor uw achterban?
We zijn natuurlijk een partij die in elk stadsdeel een eigen werkcommissie heeft. We zijn daarom makkelijk benaderbaar en gaan echt de wijken in. We luisteren naar de mensen om te horen wat ze willen en vertalen de werkbezoeken door in ons verkiezingsprogramma. Ook met sociale media zijn we erg actief om continu die koppeling met de achterban te houden.

– Vindt u dat het huidige college zich voldoende heeft ingespannen om de veiligheid in uw stad te handhaven? Zo nee, wat kan er beter?
Wat betreft de veiligheid is er echt nog heel veel werk aan de winkel. De VVD riep altijd zich in te zetten op dat vlak, maar stelde alleen maar parkeerwachters aan. Nu is er de verkiezingsstunt met die drones.. Wij willen er gewoon vijfhonderd handhavers en meer mobiele camera’s bij. Crimineel tuig pakken we keihard aan door te korten op de uitkering en vergunningen in te trekken. Ze mogen behoorlijk kaalgeplukt worden. Tot slot willen we op elke tram de conducteur terug en daar reserveren wij zes miljoen euro voor in ons programma.

– Wat is in uw ogen de grootste economische uitdaging van Den Haag?
Om mensen aan het werk te krijgen. We willen de wijkzuster terug in de wijk en investeren in conducteurs en handhavers. Maar we geloven vooral in de ondernemers. Die moet je als overheid niet beknotten en regels opleggen. Lunchroom Otten moest wijken op de Haagse markt. De gemeente heeft dat bepaald en doet heel erg slecht werk als het gaat om de Scheveningse haven. De gemeente jaagt de hele industrie uit de haven weg door er huizen te bouwen. Hierdoor verdwijnt de visserij. Er wordt geladen, gelost en er rijden heftrucks. Mensen zullen klagen over stank en geluidsoverlast. Vervolgens moet de industrie wijken voor klagende bewoners, dus wat ons betreft blijft het industriegebied een industriegebied!

– Kunnen Haagse werklozen op uw hulp rekenen?
Wij helpen met projecten die aansluiten bij de werklozen, bijvoorbeeld de terugkeer van de conducteur op de tram. Denk ook aan de wijkzuster. Dat is een project waaruit werkgelegenheid voortkomt. Maar ze moeten zelf ook aan de slag door blijvend te solliciteren. Je hebt tenslotte ook mensen die het wel best vinden in de bijstand.

– Wat doet uw partij voor ondernemend Den Haag?
Wij hebben als slogan ‘stop de mishandeling van het mkb’. Door tal van rare regeltjes wordt het ondernemen in Den Haag moeilijk gemaakt. Ik sprak een horecauitbater die zes maanden moest sluiten omdat er geweld werd gepleegd in zijn zaak op Kijkduin. Zo maak je twaalf mensen kapot, twee complete families. Wij pleiten voor een dadergerichte aanpak in plaats van het keihard straffen van de ondernemers. De gemeente wil op horecagebied van Den Haag een slaapstad maken. Er gaan daardoor tegenwoordig meer cafés dicht dan open.

– Is het in deze tijden aan de Haagse burger te verkopen dat er voor minstens 181 miljoen euro in het cultuurgebouw Spuiforum wordt geïnvesteerd?
Absoluut niet. Het is niet alleen de 181 miljoen maar er is voor de komende tien jaar al een exploitatietekort van negen ton per jaar. Hotel Mercure moet worden uitgekocht en dus wordt het vele miljoenen duurder. De partijen die dit prestigegeile dingetje willen snappen de burgers niet. Tachtig procent van de bevolking zit niet op dat ding te wachten. Je doet dat voor de culturele sector en hebt notabene net voor twaalf miljoen op cultuur bezuinigd.

– Betreurt u de waarschijnlijke sloop van de Scheveningse Pier?
De VVD is super verrassend dat ze opeens een standpunt hierover hebben. Eerst willen ze er geen gemeenschapsgeld in steken, dan zeggen ze de pier te willen kopen. Dan slopen en nu weer een nieuwe bouwen. Dat kost veel geld. Wij zeggen: een pier hoort gewoon op Scheveningen. Wij geloven meer in het opknappen van de huidige pier. De VVD heeft negen ondernemers kapot laten gaan in plaats van ons te steunen. Wij willen dat die pier weer open gaat en die trekt 1,2 miljoen bezoekers. En dat is echt wel effe meer dan dat hele Spuiforum ooit aan publiek zal trekken.

– Als u één verbeterpunt mag doorvoeren in het beleid van het nieuwe college, voor welk punt kiest u
dan?
Dan kiezen wij voor het schrappen van prestigeprojecten. Geen topsportcentrum, geen havenplannen en geen Spuiforum. Dat samen scheelt zo driehonderd miljoen euro. Wij willen een terugkeer naar de menselijke maat: een net ouderenbeleid, 65-plus gratis met de bus en handhaving van de ooievaarspas. Veertien procent van onze burgers weet nu maandelijks niet rond te komen. En we hebben straks extra middelen nodig vanwege de AWBZ, Jeugdzorg en de Participatiewet. Deze gemeente moet maar liefst 98 miljoen bezuinigen.  De gevestigde partijen hebben hiervoor geen eurocent gespaard.

– U wilt ontvangers van een bijstandsuitkering na twaalf maanden in plaats van achttien maanden vrijwilligerswerk laten doen. Is dat wel een reële verwachting? Denkt u niet dat sommige ontvangers van een bijstandsuitkering volstrekt ongeschikt zijn voor vrijwilligerswerk?
Dat valt te bezien. Je moet in ieder geval een klus geven die bij die persoon past. Welzijnsorganisaties kunnen een match maken na een intakegesprek en vrijwilligerswerk gaat niet concurreren met bestaande arbeid. Als iemand stelselmatig weigert om te participeren maar wel goed is om diens hand op te houden dan mag daar wel een sanctie tegenover staan, bijvoorbeeld door te korten of de uitkering helemaal in te trekken. We hebben begrip voor mensen die in de WAO zitten en die arbeidsongeschikt zijn of om wat voor reden dan ook niet kunnen werken. Maar mensen met een gezond stel hersens of goed werkende handen die een uitkering ontvangen mogen daar best iets tegenover stellen.