Telegraaf 10 maart 2015

PARTIJEN VINDEN DAT HORECAMOTIE NIET SNEL GENOEG WORDT UITGEVOERD

’Juist daders pakken!’

Van onze Haagse redactie

Zowel Groep de Mos als de PVV vindt dat het Haagse stadsbestuur een te lange winterslaap houdt als het gaat om de dadergerichte aanpak in de Haagse horeca.

De partijen stellen vandaag schriftelijke vragen om iets te doen aan de ’trage’ houding van de gemeente inzake de aangenomen motie ’strafdifferentiatie en risicospreiding Haagse horeca’.
Door de in november aangenomen motie is het stadsbestuur door de gemeenteraad gedwongen om in overleg met ondernemers en Koninklijke Horeca Nederland te komen tot aanpassing van het beleid. „Dat moet er voor zorgen dat primair de daders van incidenten in de horecagelegenheden worden aangepakt en niet de horecabaas die er niet altijd iets aan kan doen”, legt Richard de Mos van Groep de Mos uit. De motie is een reactie op de sluiting van een aantal horecazaken vorig jaar voor een periode na de vondst van drugs of wapens.

PVV-raadslid Andre Elissen sluit zich aan bij de ophef over de lange tijd tussen het aannemen van de motie en het komen tot een wijziging in de aanpak: „Het is onvoorstelbaar dat een in november aangenomen motie pas een jaar later wordt behandeld. Dat zou kunnen inhouden dat in de komende periode nog tal van horecabazen worden geconfronteerd met onnodige sluitingen van hun horecagelegenheden, terwijl er geen sprake is van verwijtbare schuld.”

Ondanks dat er een convenant wordt ondertekend tussen de politie, gemeente en strandtenteigenaren om te voorkomen dat paviljoens hun deuren moeten sluiten vanwege de handel in verdovende middelen, zijn Groep de Mos en de PVV allerminst gerustgesteld dat horecaondernemers beter beschermd zullen worden.

„Nog steeds zijn de horecabazen overgeleverd aan de grillen van burgemeester Van Aartsen die het leven van een horecaondernemer met een bevel tot sluiting tot een hel kan maken.”