De Haagse politieke partij Hart voor Den Haag heeft zich hard gemaakt voor de bewoners die overlast ervaren van tram 9 in Scheveningen. De tram, die bij bewoners tot ontzettende irritatie leidt, is door Hart voor Den Haag onder de loep genomen. Daarbij is geconstateerd dat de HTM zich beter aan de gemaakte afspraken moet houden om de overlast van trams te matigen.

Een aantal jaar geleden is er tussen de HTM en de gemeente afgesproken dat tramchauffeurs niet harder dan 25 km/u mogen rijden over het stuk tussen de Gevers Deynootweg en het Zwarte Pad. In de praktijk blijkt deze afspraak alleen niet altijd nageleefd te worden. Sommige chauffeurs houden zich er simpelweg niet aan, maar er is ook een andere reden.

Weggewaaid bord
Zo’n twee weken geleden is een bord weggewaaid dat de snelheidslimiet voor de chauffeurs aangaf. Hierdoor wisten chauffeurs niet dat de regel gold en hielden ze de normale snelheid aan. Er is nagevraagd waarom het bij de HTM zo lang moet duren totdat het bord weer is teruggeplaatst. Volgens de HTM was er nog geen melding over het ontbreken van het bord bij hen bekend. Daardoor heeft het herstellen even op zich laten wachten.

Geluiddempende matten
Om de overlast van voorbijrijdende trams te beperken is Hart voor Den Haag met een mogelijke oplossing gekomen, namelijk geluiddempende matten. Volgens de HTM is dit idee echter niet aan de orde. De maatschappij voert naar eigenzeggen regelmatig visuele inspecties en metingen uit rond dit traject. Deze inspectie is voor het laatst uitgevoerd in begin december 2023. Bij die inspectie is geconstateerd dat de sporen voldoen aan de gestelde eisen. Daarmee is het inzetten van geluiddempende matten geen optie voor de HTM. Damien Zeller van Hart voor Den Haag aanvaart de reactie van de HTM, maar zet de deur nog niet dicht: “We komen in ieder geval nog terug op de geluiddempende matten als we als partij weer meldingen krijgen van geluidsoverlast en trillingen. Natuurlijk beseffen we ons dat een tram niet stil kan zijn, echter moet het wel binnen de perken blijven.”

Actie
Volgens Zeller is de situatie daarmee niet afgedaan. Op initiatief van Hart voor Den Haag gaan bewoners in gesprek met de chauffeurs om hun zorgen kenbaar te maken. “Het is fijn voor de bewoners dat er een gesprek zal volgen met de chauffeurs dat ze zich echt aan het snelheidslimiet houden. De bewoners aan de Gevers Deynootweg hebben dan eindelijk wat meer rust. Hopelijk blijven de kopjes in de buffetkast de komende tijd heel,” aldus Zeller.