“Zo kan iedereen met het openbaar vervoer reizen”

Op wereld Autisme Dag vroeg Hart voor Den Haag het college om jongeren met autisme te helpen gebruik te maken van het openbaar vervoer door een innovatieve vr-training. Deze virtual reality training helpt jongeren met autisme om na oefening zelfstandig van het OV. Het college heeft in beantwoording op de schriftelijke vragen van Hart voor Den Haag laten weten dat zij op 29 mei een intentieverklaring ondertekenen met o.a. de HTM en meerdere onderwijsinstelling om zich gezamenlijk in te zetten voor de OV-coaches.  

Didier Schellingerhout, voorzitter van Jongeren voor Den Haag, heeft zelf een broertje met autisme en ziet dagelijks wat dat doet. Hij is dan ook blij met het behaald succesje: “Het vermijden van het OV resulteert vaak in een afstand tot de arbeidsmarkt onder mensen met autisme. Zelfstandig naar het werk kunnen is een essentieel onderdeel van het functioneren voor een werknemer. Door als gemeente het project ov-coach op te starten laten we echt zien dat iedereen met het openbaar vervoer moet kunnen reizen”

“In Amsterdam bestaat er al sinds 2018 het project OV-Coach. Dit project is erop gericht om jongeren te helpen met het onthouden van de juiste route, omgaan met prikkels en onverwachte situaties en het vertrouwd raken met het openbaar vervoer. Ook kan er in dit project gewerkt worden met de vr-beleving voor jongeren met autisme, zodat ze eerst kunnen oefenen via virtual reality”, aldus fractievertegenwoordiger Damiën Zeller.