Raadslid Martinez van Andel: ‘Een hulpvraag mag niet gebruikt worden als drukmiddel voor tekenen van wurgcontract. Goed dat dit van tafel is!’

Tijdens de laatste raadsvergadering voor het zomerreces werd de Hart voor Den Haag-motie ‘Gebruik convenant niet als pressiemiddel voor basissubsidie’ aangenomen. In de motie vroeg de lokale partij om de convenanten voor bewonersorganisaties niet meer als voorwaarde te gebruiken om basissubsidie te kunnen krijgen. Dit verlost bewonersorganisaties van druk over dit omstreden convenant. “Dit was zo ongeveer de meest foute vertaling van het oorspronkelijke idee”, aldus Martinez van Andel.

Raadslid Carlos Martinez van Andel, zelf oud-voorzitter van bewonersorganisatie Wijkberaad Mariahoeve, was al langere tijd bezig het probleem met het convenant onder de aandacht te brengen.

Martinez van Andel: “In mijn periode als voorzitter van Wijkberaad Mariahoeve heb ik de aanloop naar het convenant helemaal meegemaakt. Het oorspronkelijke idee ontstond tijdens de coronaperiode waarin de bewonersorganisaties in online-sessies hun wensen en ervaringen met elkaar deelden. Eén van de zaken die daar naar voren kwam is dat de bewonersorganisaties te maken hebben met veel werkdruk. Omdat het om vrijwilligers gaat die veel tijd, moeite en energie steken in het bevorderen van de bewonersparticipatie, leek het een goed idee afspraken met de gemeente te maken in de vorm van een convenant”.

Op enig moment constateerde raadslid Martinez van Andel dat aan het oorspronkelijke doel voorbij werd gegaan en het de situatie voor de bewonersorganisaties alleen maar verslechterde. Martinez van Andel: “Als je een roep om extra hulp als gemeente vertaalt naar een wurgcontract, een term die meerdere keren is gevallen, dan is dat wel de meeste foute vertaling die je je kunt bedenken en is er iets goed mis. Als je de bewonersorganisaties dan ook nog onder druk zet het convenant te tekenen, met het dreigement dat ze anders geen basissubsidie krijgen, is daarmee het dieptepunt bereikt”.

De motie van Hart voor Den Haag werd op één stem na unaniem aangenomen. Daarnaast diende de partij samen met D66 en CDA nog een tweede motie in die oproept het convenant opnieuw in te vullen naar wens van de bewonersorganisaties. Ook deze motie werd aangenomen.