Raadslid Dubbelaar: ‘Dit is wat ons betreft het begin voor een stevige aanpak!’

De motie ‘Haagse aanpak tegen jeugdoverlast’ van Hart voor Den Haag / Groep de Mos behaalde afgelopen donderdag een meerderheid bij de raadsvergadering over de Haagse begroting voor 2022. Het aantal meldingen van overlast door jongeren in Den Haag is meer dan verdubbeld. Dat blijkt uit analyse van cijfers van de politie. In 2018 waren er nog 1993 geregistreerde meldingen, in 2020 is dit gestegen naar 4289 meldingen (1). De burgemeester wilde niet vooruit lopen op het verbeteren van de aanpak zoals de partij had voorgesteld. Met een aangepaste motie is nu gekozen voor een onderzoek naar de sterk gestegen cijfers en een evaluatie van de huidige aanpak.

“Dat dit een groot probleem is blijkt klip en klaar uit de cijfers. Vanuit de hele stad krijg ik wekelijks berichten over overlast van groepen jongeren”, zegt raadslid Arjen Dubbelaar. “In Scheveningen, Loosduinen, Wateringse Veld en ook in het Benoordenhout. Dat gaat dan niet om pubers die zomaar ergens rondhangen. Het gaat dan meestal om serieus ongewenst gedrag van bijna volwassen mannen. Dit is een begin voor een stevige aanpak. De tijd van pedagogisch verantwoord knuffelen is echt wel voorbij. Wat ons betreft gaat er keihard opgetreden worden tegen het problematische gedrag van dit straattuig waardoor mensen zich soms nog nauwelijks veilig voelen in hun wijk”, zegt Dubbelaar, die erop wijst dat zeker in bepaalde wijken de overlast van jongeren structureel is.

Avondklok en huisbezoeken

In 2019 werd er onder regie van de gemeente, naar aanleiding van een toename van het aantal klachten over jeugdoverlast, een actie gehouden in de wijk Ypenburg (2). Tijdens deze actie werden zes jongen in de leeftijd van 15 tot 19 jaar aangehouden. Hart voor Den Haag ziet graag meer van dit soort handhavingsacties.

“Wij willen meer inzet in wijken met veel meldingen van overlast. Ook een avondklok voor jongeren die structureel overlast veroorzaken en vernielingen aanrichten hoeft niet geschuwd te worden”, zegt Dubbelaar, die benadrukt dat de burgemeester deze bevoegdheid heeft. “Ook een huisbezoek aan ouders om ze te wijzen op het onacceptabele gedrag van zoon of dochter en bewust te maken van de financiële gevolgen is een instrument wat vaker ingezet moet worden”, aldus Dubbelaar. De grootste partij in de Haagse gemeenteraad wil ook dat er meer gebruik gemaakt wordt van de mogelijkheden om schade door geweld of vernielingen te verhalen bij daders en/of ouders. “De explosief gestegen lijn van jeugdoverlast moet snel omgekeerd worden en keihard ingrijpen is daar het enige recept voor”, aldus raadslid Arjen Dubbelaar.

De aangenomen motie ‘Haagse aanpak tegen jeugdoverlast’ van Hart voor Den Haag / Groep de Mos zal door het stadhuis uitgevoerd moeten worden in de komende maanden. De gewenste stevige maatregelen zullen nog even moeten wachten.

(1) Politie – Geregistreerd overlast jeugd, gemeente Den Haag, periode 2015 t/m 2020, https://data.politie.nl/#/Politie/nl/dataset/47021NED/barv?dl=5BCA6

(2) Politie – Aanpak jeugdoverlast; zes aanhoudingen, https://www.politie.nl/nieuws/2019/juni/26/06-den-haag-aanpak-jeugdoverlast-zes-aanhoudingen.html