Initiatiefnemer Richard de Mos: “Eindelijk erkenning voor zoveel Indisch leed”
Den Haag krijgt een Bersiapmonument. Een monument dat verwijst naar de gewelddadige periode direct na de Japanse capitulatie in Nederlands-Indië. Jonge Indonesische ‘onafhankelijkheidsstrijders’ vielen in de maanden na augustus 1945 massaal (Indische)-Nederlanders aan die zojuist uit de Japanse interneringskampen kwamen. Vele duizenden vonden daarbij de dood.
“Een Bersiapmonument is broodnodig omdat men in dit tijdperk van wokisme het eigen leed wil uitwissen,” aldus De Mos, die wijst op de curator van een tentoonstelling in het Rijksmuseum die dreigde de term Bersiap in de ban te doen. Het begrip zou een racistische lading hebben. “Maar ook het handelen minister-president Mark Rutte baart zorgen. Hij wil de term Bersiap alleen nog tussen aanhalingstekens gebruiken en buigt daarmee voor antikoloniale activisten. Bizar dat er zo opzichtig wordt gepoogd om de herinnering aan Indonesische gruweldaden tegen (Indische)-Nederlanders weg te moffelen.”
Hart voor Den Haag stelt dat de stad Den Haag bekend staat als de weduwe van Indië. Dit vanwege het feit dat er vele (Indische)-Nederlanders na hun repatriëring vanuit het voormalig Nederlands-Indië een nieuw thuis vonden in de Hofstad. Ook in de tijd van het bestaan van Nederlands-Indië kwamen veel mensen uit Indië regelmatig in Den Haag, bijvoorbeeld op zogenaamd verlof.
“We mogen de Bersiap nooit vergeten. Den Haag is bij uitstek de plek waar dat kan met een monument dat een blijvende herinnering wordt aan het op grote schaal martelen, verkrachten en moorden”, aldus De Mos, die ook heeft gepleit voor erkenning van KNIL-militairen, dienstplichtigen en oorlogsvrijwilligers die in opdracht van de toenmalige Nederlandse regering hebben gevochten om het voormalig Nederlands-Indië te behouden. “Zij vochten voor koningin en vaderland en worden nu massaal weggezet als oorlogsmisdadigers. Dat doet terecht heel veel pijn in de Indische gemeenschap.”
Aangenomen motie: Bersiapmonument
Constaterende dat Inodneschische onafhankelijkheidsstrijders na de Japanse capitulatie in augustus 1945 massaal (Indische)-Nederlanders aanvielen die net uit de interneringskampen kwamen,
Constaterende dat ook Chinezen, Molukkers en van pro-Nederlandse gezindheid verdachte Indonesiers met deze Bersiap te maken kregen,
Constaterende dat tijdens de Bersiap op grote schaal is gemarteld en verkracht,
Constaterende dat tijdens de Bersiap vele duizenden, waaronder ook vrouwen en kinderen, zijn vermoord,
Constaterende dat het rascistische geweld leidde tot repatriëring van (Indische)-Nederlanders naar Nederland, waaronder Den Haag.
Van mening dat de Bersiap nooit vergeten mag worden, zeker niet in Den Haag, de stad die bekend staat als de weduwe van Indië,
Verzoekt het college een Bersiapmonument te realiseren,
En gaat over tot de orde van de dag,
De Mos