Hart voor Den Haag is tevreden dat het gelukt is om, door middel van een motie, een verbod op het dragen van steekwapens in Den Haag in te voeren. Vanaf eind 2024 is het in heel Den Haag verboden om gebruiksmessen te dragen op de weg of in publiek toegankelijke gebouwen. Het verbod moet ervoor zorgen dat de algemene veiligheid in Den Haag gewaarborgd blijft.

Rachid Guernaoui, de initiatiefnemer van het verbod, is tevreden met zijn aangenomen motie: ‘Het messengebruik loopt in Den Haag de spuigaten uit. Door dit verbod kunnen we het aantal messen op straat tegengaan en vooral jongeren aanpakken. Die lopen steeds vaker met messen rond. Met dit verbod kan de politie beter handhaven.’

Aanleiding

De aanleiding voor het algemene verbod komt niet uit de lucht vallen. Het aantal steekincidenten nam de afgelopen jaren sterk toe in Den Haag, waardoor de stad op een tweede plek terechtkomt op basis van aantal steekincidenten in Nederland. De Hofstad laat alleen Rotterdam voor zich gaan. Opmerkelijk is dat er bij veel steekincidenten jongeren betrokken zijn. Zo werd begin 2023 een 39-jarige man door middel van een steekwapen om het leven gebracht door drie jongeren van 15 tot 17 jaar. Meer recent werd een 15-jarig meisje veroordeeld voor het neersteken van snackbareigenaar You Wei Chen.

Met dit verbod is er een einde gemaakt aan het legaal dragen van gebruiksmessen en andere steekwapens en kan de politie handhaven.