Jelle Meinesz: “Super blij mee! Hier worden zebrapaden écht veiliger van”


Zebrapaden in Den Haag moeten veiliger. Dat vindt raadslid Jelle Meinesz van Hart voor Den Haag/Groep de Mos die met een initiatiefvoorstel pleitte voor een proef met interactieve zebrapaden, waardoor de veiligheid tijdens het oversteken vergroot moet worden. Het voorstel is donderdagavond unaniem aangenomen door de gemeenteraad en nog voor het einde van het jaar wordt de eerste geplaatst op de gevaarlijke Benoordenhoutseweg.


Het principe van de interactieve oversteekplaats is simpel: een camera registreert de voetganger bij het zebrapad en dan gaan er op het wegdek, langs de rand van het zebrapad, lampjes branden. Deze moeten automobilisten waarschuwen voor de overstekende voetganger. De lampjes gaan alleen branden als er een voetganger bij het zebrapad staat. In Rotterdam zijn er al een aantal van aangelegd, en daar is het een groot succes. Met het aangenomen voorstel van Hart voor Den Haag wordt er ook in Den Haag met een proef gestart.


Veel ongelukken

 De Benoordenhoutseweg krijgt op korte termijn de primeur van een interactief zebrapad. “Die komt in de plaats van het gevaarlijke zebrapad wat er nu ligt”, zegt Meinesz die erop wijst dat er al meerdere (ernstige) ongelukken gebeurd zijn, ondanks dat er een stoplicht staat. “Al jaren vragen bezorgde en boze buurtbewoners om maatregelen. En het Actiecomité ‘Veilig Benoordenhoutseweg’ heeft vorige maand een petitie aangeboden aan burgemeester Van Zanen, die bijna 1500 keer werd ondertekend. Ik ben dan ook dolblij dat de proef met de eerste interactieve- en vooral veiliger oversteekplaats hier nog voor het einde van het jaar komt”, aldus Meinesz. 


Ook wordt bekeken of de interactieve oplossing geïmplementeerd kan worden in de Aaltje Noorderwierstraat in Loosduinen. Hart voor Den Haag vraagt hier al lange tijd aandacht voor omdat zich ook daar in de afgelopen jaren ernstige ongelukken, zelfs met dodelijke afloop, hebben voorgedaan.