Hart voor Den Haag raadslid Coen Bom: “Afspraken worden niet nagekomen bij de grote renovatie van de middenboulevard”

Grootschalige verbouwing

Als u de afgelopen weken naar de Scheveningse boulevard bent geweest, dan kon u er niet omheen: de enorme verbouwing die plaatsvindt op de middenboulevard. Tot aan de zomer van 2025 wordt er gewerkt aan het verfraaien en verstevigen van de kademuren, worden er nieuwe leidingen en voorzieningen getroffen en zal de boulevard klaar worden gemaakt voor de toekomst. “Dat is natuurlijk een goede zaak en dat moet ook gebeuren,” zegt Youri van Spronsen van Beachclub Bora Bora, “maar ondanks dat ik zes jaar in allerlei overleggen en vergaderingen heb gezeten om te zorgen dat alles zo goed mogelijk zou verlopen, zijn er vanaf de start bepaalde zaken nog niet klaar of worden afspraken niet nagekomen. Dit is desastreus voor ons als strandondernemers.”

Afspraken niet nagekomen

Op de website denhaag.nl valt te lezen: “Het strand, de strandpaviljoens, attracties en de boulevard blijven tijdens de werkzaamheden goed bereikbaar.” En daar knelt nu juist de schoen, aldus Van Spronsen: “Allereerst was de loopbrug, die de strandtenten bereikbaar moeten houden, tegenover de Scheveningse Slag maanden te laat open. Vervolgens worden die loopbruggen ‘de blauwe’ of ‘de roze’ brug genoemd op de borden. Alleen zie je aan niets wat de blauwe of de roze brug is. Die spandoeken moeten nog worden geleverd. Onbegrijpelijk toch? We zijn sinds 9 maart open! Kon er niemand even bij een lokale doekenmaker zorgen dat die snel geleverd worden?”

Geen duidelijke bewegwijzing

Van Spronsen klaagt ook over de bewegwijzering bij de Scheveningse Slag. De looproute voor die loopbrug is zodanig slecht aangegeven dat je echt moet weten hoe je moet lopen, anders denk je dat die brug dicht is. Dat ondervond ook raadslid Coen Bom van Hart voor Den Haag: “Ik ben dus onnodig een enorm stuk omgelopen omdat ik niet kon zien hoe ik op de loopbrug kon komen (zie foto). Die loopbrug was ook lange tijd daadwerkelijk dicht, dus ik dacht dat nog zo was. En dan woon ik hier nota bene aan het einde van de straat, dus ik ben niet bepaald onbekend met de situatie hier.” Het raadslid verbaast zich ook over de slechte bereikbaarheid voor mensen die slecht ter been zijn: “De loopbruggen zijn heel stijl en hoog. De ‘lage’ doorgangen zijn of alleen in het weekend open of echt heel ver omlopen. Waarom kunnen die doorgangen niet elke werkdag open, als de werklui klaar zijn met werken?”

Doodbloeden

Van Spronsen haast zich om te zeggen dat hij niet zit te wachten op negatieve publiciteit, maar dat de huidige situatie hem wel dwingt om aan de bel te trekken: “Ik zet nog niet de helft om van vorig jaar en dat was al een heel slecht seizoen. Veel strandtenten zijn nauwelijks bereikbaar, we bloeden langzaam dood als er niet gauw wat gebeurt. Ik heb bij de gemeente en projectleiders gevraagd om een spoedvergadering, want dit gaat zo niet goed voor mij en mijn collega’s.” Coen Bom gaat namens Hart voor Den Haag schriftelijke vragen stellen aan het college: “Het is zo’n ongelooflijke ingrijpende verbouwing, er is al jaren over vergaderd, ook met de ondernemers. En dan is het zover en is er van alles nog niet klaar. Hoe kan dat? En belangrijker, hoe snel kunnen we zorgen dat de situatie verbeterd wordt, want dat is het uiteindelijke doel: Scheveningen weer leuk en bereikbaar maken. Ook tijdens deze verbouwing!”

Bom stelt schriftelijke vragen aan het college.