Groep de Mos wil rondetafeloverleg horecaproblemen: ‘Stop karaktermoord hardwerkende ondernemers!’ 

Richard de Mos: ‘Trek niet alleen de racisme-kaart; ga nou eens in overleg met horecazaken’

Groep de Mos vindt het stuitend dat linkse partijen naar aanleiding van een uitzending van het sensatiebeluste tv-programma ‘Undercover in Nederland’ het touw nog strakker trekken rond de nek van hardwerkende horecaondernemers. Die ondernemers hebben al te kampen met onredelijk streng beleid. Maandag pleitten de linkse partijen ervoor om horecazaken bij vermeende discriminatie voor twee weken te sluiten. Veel te makkelijk, vindt de Haagse lokale partij.

Fractievoorzitter Richard de Mos: “Vooropgesteld dat wij tegen iedere vorm van racisme en discriminatie zijn, vragen we ons af of PvdA, GroenLinks en de Haagse Stadspartij enig idee hebben welke problemen er spelen in Haagse uitgaansgelegenheden. Om geweldsdelicten, het lastigvallen van bezoekers en andere vervelende zaken te voorkomen, maken portiers een risicoanalyse voor de deur. Immers, als in de zaak, zelfs volledig buiten de schuld van de café-eigenaren om, heibel uitbreekt, hangt de horecabazen een fikse straf boven het hoofd, zoals sluiting van de zaak. In plaats van direct de racismekaart te trekken, zou het een ieder sieren als er eens mét en niet alleen óver de horeca wordt gesproken.”

Groep de Mos krijgt van horecaondernemers te horen dat zij te kampen hebben met jongeren, die niet vanwege hun afkomst, maar vanwege hun gedrag worden geweigerd. Zo worden portiers ’s nachts vaak uitgescholden, worden vrouwen lastiggevallen en is men uit op trammelant. “Wij pleiten voor een rondetafeloverleg om dit probleem te bespreken. Hierbij zouden de horecabazen, de politie, de gemeente, Koninklijke Horeca Nederland en andere brancheorganisaties, máár ook diegenen die zeggen dat ze worden gediscrimineerd, moeten aanschuiven om tot een oplossing te komen. Als bezoekers onterecht worden geweigerd, dan is dat natuurlijk niet oké. Maar de eenzijdige karaktermoord op hardwerkende ondernemers, die op basis van jarenlange ervaringen veel werk stoppen in een goed en effectief deurbeleid, moet stoppen,” vindt De Mos.

Groep de Mos pleitte eerder al voor een Certificaat Veilig Haags Nachtleven waarbij afspraken worden gemaakt tussen ondernemers, gemeente en andere belanghebbenden over onder andere het aantal portiers en de eisen bij feesten en evenementen. Het onderwerp (vermeende) discriminatie en hoe hier mee om te gaan kan hier mooi bij betrokken worden.