Ralf Sluijs: “Verlies van economische bestedingen kan oplopen tot 500 miljoen euro”

Het stadsbestuur bekijkt of er meer slagkracht kan komen om congressen naar Den Haag te krijgen. Daarnaast wordt het voor The Hague & Partners, verantwoordelijk voor het binnenhalen van congressen naar Den Haag, gemakkelijker om ook kleinere bijeenkomsten te werven. Die moeten zich dan meer verspreiden over de stad en het jaar. Gisteren nam de gemeenteraad in ruime meerderheid een motie van Hart voor Den Haag/Groep de Mos aan om de congresmarkt te ondersteunen.

“Dit is goed nieuws voor de sector die voor onze groen-gele economie van vitaal belang is. De congresmarkt is door de coronacrisis volledig opgedroogd en bijna 29.000 banen die hier direct- of indirect aan verbonden zijn staan op de tocht”, zegt raadslid Ralf Sluijs. Uit berekeningen van The Hague & Partners bleek onlangs dat de economische gevolgen voor Den Haag enorm zijn: “Op basis van een drietal scenario’s loopt het verlies aan economische bestedingen als gevolg van de coronacrisis op van 150 naar 500 miljoen euro”, schreef het conventiebureau in haar adviesrapport aan het stadsbestuur. Met de aangenomen motie van de grootste partij in de Haagse raad komt er meer ruimte om ook kleinere congressen te werven waaraan een gedeelte van de deelnemers ook digitaal zou kunnen deelnemen. Ook wordt het mogelijk om organisatoren naar Den Haag te verleiden door de deelnemers gratis toegang tot Haagse musea en openbaar vervoer te bieden op vertoon van de congresbadge.

World Forum blij

Directeur Michiel Middendorf van de grootste congreslocatie van Den Haag, World Forum, is in zijn nopjes met de steun in de rug voor de sector. “Ik ben blij met een stevig politiek draagvlak voor het belang van de congresmarkt”, zegt Middendorf. “Dit is cruciaal voor de werkgelegenheid in onze regio: taxichauffeurs, horecapersoneel, winkelmedewerkers, hotelpersoneel noem maar op. Al deze mensen zijn afhankelijk van een sterke Haagse congressector”, aldus de World Forum-directeur.