Raadslid De Mos: “Zorgen over aantasting van architectuur wijlen Dudok zijn allerminst weggenomen”

Enige weken geleden heeft Groep de Mos / Ouderen Partij in de Haagse gemeenteraad zich pal achter het actiecomité Bloem en Daal NEE geschaard. Een groep bewoners rond het Stokroosveld hebben zich hierbij verenigd tegen het planinitiatief Bloem en Daal. Dit planinitiatief bestaat uit 60 appartementen op een parkeergarage, die zouden moeten worden gebouwd naast de Bergkerk en het verzorgingstehuis Uitzicht aan de Daal en Bergselaan, pal tegenover de Bosjes van Pex.

Groep de Mos fractievoorzitter Richard de Mos: “Wijlen architect Willem Dudok, die na de oorlog als stedenbouwkundige de leiding had over de wederopbouw van Den Haag en het structuurplan voor de uitbreidingswijken ontwikkelde, moest na sloop van een deel van de Atlantikwall bij de nieuwbouw zorgen voor een ruimtelijke doorlopende samenhang van groene gebieden. Een open groenstructuur waarin nieuwe bebouwing in een ritme van hoog en laag de ruimte begeleidt en van plek naar plek doorgeeft. De nieuwste hoogbouwplannen, met een enorm bouwvolume, doen de meesterarchitect echter in zijn graf omdraaien”.

Gevolgen van het planinitiatief Bloem en Daal

Het gebouw Bloem en Daal, tussen de eerste van de vijf flats aan de Daal en Bergselaan en het verzorgingshuis aan de Goudsbloemlaan, zou een doorsnijding betekenen van de continue ruimtelijke structuur die aan de basis ligt van het plan Dudok. Het zal daarmee onherstelbaar afbreuk doen aan zowel de ruimtelijke als cultuurhistorische waarde van het stedenbouwkundige plan van Dudok. Een gebouwd volume op die plaats doorsnijdt de tot nog toe in alle bestemmingsplannen zorgvuldig bewaarde ruimtelijke continuïteit parallel aan de kust uit het Wederopbouwplan Sportlaan-Zorgvliet. Daarnaast vormt een gebouwd volume op die plaats een afsluitende wand aan deze zijde van het Stokroosveld en knipt het Stokroosveld los uit het stelsel van aaneengeschakelde ruimtes. Het Stokroosveld wordt tot een binnenterrein gereduceerd en is niet meer verdedigbaar tegen verdere bebouwing.

“De beantwoording van het College heeft de zorgen van de bewoners amper kunnen wegnemen. Sterker: Deze zorgen zijn toegenomen. In haar beantwoording wil het stadsbestuur de financiële gegevens van de intentieovereenkomst niet benoemen; hoewel deze (17.849 euro) via een WOB-verzoek zo zijn verkregen. Wat is de reden van deze schimmigheid? Waarom neemt de ontwikkelaar, zoals vermeld in de intentieovereenkomst, niet de voortrekkersrol om de buurt beter te informeren?” aldus Richard de Mos, die vindt dat we er in onze stad voor moeten waken dat enorme bouwvolumes de leefbaarheid en het bij ons zo geliefde groen ernstig in geding gaan brengen.

Schriftelijke vervolgvragen

Overeenkomstig Artikel 30 van het Reglement van Orde stelt het lid De Mos (Groep de Mos / Ouderen Partij) de volgende vervolgvragen op RIS 290983 aan de voorzitter van de Haagse gemeenteraad

1) Kunt u duiden waarom uw College de ‘geheime’ financiële gegevens aangaande de intentieovereenkomst tussen de gemeente en ontwikkelaar Kieboom en Van Wezel heeft weggelakt, want deze gegevens zijn bij een WOB-verzoek vanuit de burgerij wel gewoon prijs gegeven?

2) Is het gebruikelijk dat er voor een intentieovereenkomst tussen de gemeente en een ontwikkelaar betaald wordt?

In de intentieovereenkomst staat dat de ontwikkelaar een voortrekkersrol heeft bij in het informeren van de buurt.

3) Kunt u duiden met welk succes de ontwikkelaar deze voortrekkersrol tot zich heeft genomen, daar er een heus actiecomité Bloem en Daal NEE in het leven is geroepen dat de komst van 60 hoogbouwappartementen?

U stelt in uw beantwoording dat de zorgen van de bewoners aangaande het aantasten van de architectuur van wijlen Dudok niet zijn weggenomen.

4) Wat gaat u eraan doen om deze zorgen wel weg te nemen en deelt u daarbij de mening dat het plan voor de 60 hoogbouwappartementen daarbij het beste geprullemandeerd kan worden?