Voorzitter,
‘De rek is eruit,’
dat had wethouder Anne Mulder kunnen zeggen bij zijn lancering als lijsttrekker van de VVD,
maar hij zei dat als eindverantwoordelijke voor de financiën van de gemeente Den Haag.
De situatie is zo zorgelijk dat het de gemeente nauwelijks lukt om de begroting voor volgend jaar sluitend te krijgen.

Alleen door een eenmalige meevaller na een rechtszaak tegen het Rijk en door een flinke greep in de al karige reserves, lukt het nog om geen zwarte cijfers te schrijven.
Reden voor de precaire situatie is volgens de gemeente dat Den Haag simpelweg te weinig geld krijgt van het Rijk voor alle taken die moeten worden uitgevoerd.

Voorzitter,
Hart voor Den Haag steunt het college in haar strijd richting het Rijk.

Een motie
Spreekt uit het college te steunen in haar strijd voor het loskrijgen van Rijksgelden
In april verzochten wij het college nog om een uitgebreide lobbybrief richting de formatietafel door te sturen. Conclusie van die brief:
De financiële situatie wordt onhoudbaar; er moeten in het regeerakkoord miljarden voor Den Haag worden vrijgespeeld!
Wat is aan de orde?
Het sluiten van politiebureaus, bejaardencentra en ziekenhuis Bronovo
Investeringen in infrastructuur die uitblijven.
De personeelstekorten in de zorg, het onderwijs of bij de politie.
Onbegrijpelijke kortingen op het Gemeentefonds, voor Den Haag maar liefst 60 miljoen euro per jaar.

Keer op keer wordt er gemarchandeerd met de kwaliteit van onze directe leefomgeving en komen steeds meer gemeenten in ons land (financieel) ernstig onder druk te staan.
Als gevolg van het Rijksbeleid moeten gemeenten voor het sluitend krijgen van hun begrotingen steeds vaker bezuinigen, de lokale lasten verhogen of zelfs beide varianten toepassen.
Langzaam maar zeker zakken we daarbij door een ondergrens. Zo ook in Den Haag.
De wethouder financiën stelt dat het uitblijven van een nieuw kabinet de landelijke overheid ook geen zicht kan geven op duidelijkheid voor de toekomst.

Hart voor Den Haag deelt die zorg,

goed ook dat zowel wethouder Mulder – met ‘Beste Rijk, kom over de brug’, als burgemeester Van Zanen in zijn rol als VNG-voorzitter – met ‘Alsjeblieft parlement, schiet een beetje op’, signalen van ongeduld uitzenden, maar het mag allemaal wat scherper.
Want het is voorzitter, een gotspe dat er na maanden van soebatten nog geen nieuwe regering is.

Hoe zit in dat kader met het dreigement van een grote groep Nederlandse gemeenten om de werkzaamheden in de herfst neer te leggen als er niet snel extra geld komt vanuit het Rijk?
98% van de gemeenten, waaronder Den Haag,

schaarden zich op 16 juni jongstleden achter een motie waar gemeenten dit najaar zullen overgaan tot het teruggeven, niet uitvoeren en niet meer aanpakken van nieuwe taken
Ook zouden alle overleggen tussen VNG en Rijk worden opgeschort.

Voorzitter,
Hoe zit het?
Blijft het bij blaffen of gaan we ook bijten richting het Rijk?
Graag een reactie  

Voorzitter,  
Het college snakt naar meer financiële ruimte,
maar vreemd genoeg is juist de lobby vanuit het stadhuis ver ondermaats.
Den Haag heeft op dit moment 6 a 7 lobbyisten,
maar kan bij lange na niet tippen aan lobbykampioen Rotterdam, die 20 fondsenwervers aan het werk heeft.
Topambtenaren en Kamerleden hebben vastgesteld dat de Rotterdammers als geen ander weten hoe zij geld voor de Maasstad bij elkaar moeten harken.
Meerdere partijen in de gemeenteraad roepen dat het Rijk de stad door een ondergrens laat zakken, acteer daarop door meer fondsenwervers aan het werk te zetten.
Niet alleen bij het Rijk, maar ook binnen de Europese Unie, liggen talrijke geldpotjes en zakken pecunia te wachten op een Haagse bestemming, een motie

Verzoekt het college het aantal lobbyisten op het niveau van Rotterdam te brengen, ten einde bij het Rijk en binnen de EU meer fondsen aan te boren,

Voorzitter,

U kent mij als gevoelsmens pursang, en daarom ga ik nog even door met positieve energie vanuit de Hart voor Den Haag hulptroepen.
De kosten voor de bijstand drukken met bijna 370 miljoen euro per jaar enorm op de begroting.
We hebben het stadsbestuur middels schriftelijke vragen opgeroepen om de mensen zonder baan proberen te koppelen aan sectoren waar men op dit moment zit te schreeuwen om personeel, zoals de horeca, het Westland en de Rotterdamse haven.
Vandaag willen we pleiten voor een Amerikaans model om mensen aan het werk te helpen, open hiring.

Geen CV, geen opleiding en toch een baan.

Een voordeel van deze manier van werven is dat werkgevers mensen kunnen bereiken bij wie dat via normale sollicitatieprocedures niet lukt, dit omdat hele groepen al afhaken omdat de vacaturetekst vol staat met een lijstje eisen waar ze niet aan kunnen voldoen.
Of mensen die een poos uit het betaald werk zijn geweest, of niet de vereiste schooldiploma’s hebben, maar wel degelijk dingen kunnen.
Dit concept is ideaal voor de ruim 38.000 mensen die volgens Den Haag in cijfers een baan zoeken.

Zeker voor het zogeheten ‘granieten bestand’ van Den Haag, die groep langdurig werklozen die bestaat uit zo’n 25.000 mensen.

In december 2020 stelden wij al raadsvragen over het toepassen van open hiring in Den Haag. Het college stelde toen dat open hiring een interessant middel kan zijn om werklozen aan het werk te krijgen en dat zij de verschillende experimenten in het land met belangstelling volgt.
Laten we vandaag een stapje verder gaan, een motie
Verzoekt het college: – in samenwerking met werkgevers en ambtelijke ondersteuning het systeem open hiring actief in te voeren,- de raad over de uitkomsten te informeren,

Voorzitter,

Aan polarisatie geen gebrek in de Haagse gemeenteraad.
Vorige week leek de communistische heilstaat terug van weggeweest, toen vier partijen een werkbespreking over de gevolgen van bevolkingsgroei boycotten omdat cultureel antropoloog Jan van de Beek een mening heeft die niet past in het wereldbeeld van deze partijen.
Van de Beek schreef een kritisch rapport waarin hij stelt dat de huidige immigratie gestopt moet worden om de verzorgingsstaat betaalbaar te houden.

Natuurlijk zet je zo iemand weg als racist.

Dat deed denken aan de heisa rondom een PVV-motie die vorig jaar opriep om ‘het tegengaan van bevolkingsgroei tot beleid te maken’.

Dat ontaarde ná het debat en ná de gemeenteraadsvergadering op social media en de geschreven pers tot aantijgingen waar de honden geen brood van lusten. Racisme, fascisme en vergelijkingen met de Tweede Wereldoorlog, het kon niet op!
Helaas zorgt deze polarisatie en kop-in-het-zand-politiek er alleen maar voor dat het debat direct wordt doodgeslagen: een gemiste kans!
Want of we het nu leuk vinden of niet, bevolkingsgroei is een onderwerp dat we bij de horens moeten vatten.

Ons land piept en kraakt onder de forse bevolkingsgroei.
De grenzen staan wagenwijd open, jaarlijks groeit de Nederlandse bevolking volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek met 82.000 mensen
Den Haag groeit tot 2040 met 80.000 tot 100.000 mensen – dat is het hele inwonertal van de stad Schiedam
En deze groei heeft grote gevolgen; voor de leefbaarheid; de bereikbaarheid; ons onderwijs; onze sociale voorzieningen onze economie; onze woningvoorraad; (150.000 wachtenden voor een sociale huurwoning) kortom, op ons voorzieningenniveau Oud-CBS-hoofddemograaf Jan Latten stelt in diverse interviews dat hij bezorgd is over de migratie naar Nederland en het taboe om daarover te spreken.

Hij stelt dat we in Nederland over alles nadenken, behalve over bevolkingsgroei.
Die overkomt ons gewoon  
Ik citeer Latten: “Er is geen visie. Nada. Onbegrijpelijk
Latten waarschuwt voor het grootste tekort dat in de toekomst dreigt: het tekort aan persoonlijke aandacht.

De al onder druk staande verzorgingsstaat verdient het te worden beschermd.
Er is een tekort aan leraren,- zorgpersoneel en politieagenten.
Er is een woningnood waar welhaast niet tegenop te bouwen is.
Onbalans in de bevolkingssamenstelling, het gebrek aan sociale cohesie en een steeds verder onder druk komende leerbaarheid tart de al vele zwakke wijken in ons land, en in onze stad.
De vraag of Nederland de huidige bevolkingsgroei, mede veroorzaakt door immigratie, wel aankan is meer dan gerechtvaardigd.

Uit onderzoek van Kantar blijkt dat 65% van de Nederlanders vindt dat immigratie moet worden beperkt. Een substantieel deel van de Nederlanders met een niet-westerse achtergrond (48%) deelt deze mening.

In datzelfde Kantar onderzoek stelt 91% van de autochtonen en 77% van de Nederlanders met een niet-westerse achtergrond dat er nauwelijks ruimte is voor meer inwoners.
En de politiek? Die kijkt toe en polariseert.

Dit terwijl de maatschappelijke problemen, ook voor Achmed en Fatima, groeien.
Dat is een verwijtbaar gebrek aan daadkracht.
Laten we daarom stoppen met het alsmaar trekken van de racisme- en discriminatie kaart en een open constructief debat met elkaar voeren.  

Een motie

Verzoekt het college: de gevolgen van bevolkingsgroei op lokaal niveau inzichtelijk te maken;  het remmen van bevolkingsgroei tot beleid te maken;de raad over de uitkomsten te informeren
Een grote zorg bij de aanhoudende bevolkingsgroei voorzitter,
is het definitief verdwijnen van ziekenhuis Bronovo.

Met een snel groeiende bevolking, die bovendien vergrijst, is op de Bronovo-locatie een ziekenhuis mét spoedeisende hulp en intensive care nodig. Een motie
Verzoekt het college – pro-actief op te komen voor de zorgbelangen van bewoners en richting het Rijk te strijden voor het volwaardige behoud, met spoedeisende hulp en intensive care, van ziekenhuis Bronovo, – de raad over de uitkomsten te informeren

Voorzitter,

Ik wil nog even los inzoomen op de enorme woningnood in onze stad.
Bouwend Nederland heeft gesteld dat er tijdens de vorige crisis veel ambtenaren die bij gemeenten verantwoordelijk waren voor bouwen zijn vertrokken of ontslagen.
De huidige krapte op de arbeidsmarkt leidt er op dit moment toe dat veel gemeenten staan te dringen om een beperkt aantal specialisten. Deze signalen ontvang ik ook vanuit dit huis.
Vanuit de branche heeft mijn fractie vernomen dat door een gebrek aan ambtenaren de bouw van duizenden woningen niet op gang komt.
Iets wat we ons niet kunnen permitteren omdat er de komende jaren juist flink bijgebouwd moet worden om het nijpende woningtekort aan te pakken. Twee moties

Verzoekt het college: – te onderzoeken of het ambtelijk apparaat genoeg in staat is om de bouwopgave te faciliteren, – de raad voor de Begrotingsbehandeling hierover te informeren,

==

Verzoekt het college: – te onderzoeken of een flexpool van planjuristen, onderhandelaars en mensen met specifieke kennis op het gebied van wonen ook voor de Haagse regio geschikt kan zijn, – de raad daar voor de begrotingsbehandeling over te informeren,

Voorzitter,

Tenslotte, de coronapas
Waarvan het natuurlijk schandalig is dat de zwaar getroffen sectoren,
zoals de horeca, de culturele sector en de evenementenbranche,
opnieuw worden gepakt met maatregelen waarvan altijd werd gezegd dat die niet zouden komen.

Veel zaken, groot en klein, hebben openlijk uitgesproken dat ze weigeren om naar de QR-code te vragen,
waren de woorden van Maarten Hinloopen van de lokale afdeling van Koninklijke Horeca Nederland.

Bovendien wil mijn fractie voor wat betreft de handhaving op het controleren van de coronapas ook wijzen op de woorden van voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad.
Die zegt dat het door premier Rutte toegezegde geld voor „extra handjes”,
om te controleren of bezoekers een coronapas bij zich hebben,
weinig zin heeft omdat er op de korte termijn te weinig handhavers beschikbaar zijn.

Een motie
Verzoekt het college direct te helpen door niet actief te handhaven op de controle door de horeca- en cultuursector op de coronapas en de beperkte capaciteit in te zetten op het leefbaar houden van de stad,

Tot zover, voorzitter!