Voorzitter,

Graag wil ik beginnen met complimenten aan de burgemeester die, met het oog op eventuele verdere escalatie, direct een samenscholingsverbod afkondigde voor de Beresteinlaan en omgeving. Hart voor Den Haag steunt deze lijn, alsmede de afgekondigde extra maatregelen van cameratoezicht, het tijdelijk sluiten van de buurtwinkel en de preventieve aanpak.

Voorzitter,  

Het grootste stadsdeel Escamp staat letterlijk op scherp na een steekpartij waarbij op 27 december jl. een 15-jarige jongen bijna doodgestoken werd en waarvoor een 13-jarige jongen vastzit. Een uit de hand gelopen ruzie na een schoolfeest is het startsein geweest voor een reeks van geweldsincidenten in Den Haag-Zuidwest, waarbij rivaliserende groepen elkaar met zwaar geweld toetakelden.  

Voorzitter, tieners die elkaar overhoop steken met messen zo groot als halve zwaarden. Minderjarige snotneuzen die vastzitten in de gevangenis in plaats van in de schoolbanken.  

Te bizar voor woorden.

  • – Hoe heeft dit zo mis kunnen gaan?
  • – Klopt dat er Rotterdamse straatcoaches rondlopen die de wijk en de jongeren niet kennen?  

Voorzitter,

Bewoners vertellen in de krant dat er een keiharde strijd woedt tussen Marokkaanse en Syrische bewoners. Ook wij ontvangen deze geluiden uit de wijken.  

  • – Kan de burgemeester bevestigen dat het om rivaliserende groepen Marokkanen en Syriërs gaat?  
  • – “Er gaat wraak genomen worden”, zeggen bewoners. Hoe wordt dit gemonitord en hoe wordt verdere escalatie voorkomen?
  • – Hoe- en op welke wijze worden sleutelfiguren ingezet in de wijk om messenbezit tegen te gaan?  
  • – Hoe gaat het landelijke messenverbod gehandhaafd worden?

Het brute geweld, de vele escalaties en toenemende spanningen zijn voor Hart voor Den Haag geen verrassing. Al jaren wijzen wij op het toenemende wapenbezit en de toenemende koelbloedigheid onder de jeugd om die wapens ook daadwerkelijk te gebruiken. Al jaren doen wij concrete voorstellen om het wapenbezit te bestrijden en onze jeugd te beschermen.  

En dat is meer dan nodig.  

Nergens is het wapenbezit onder jongeren zo groot als in in Den Haag. In 2021 was 20% van de verdachten van mes- of steekincidenten 17 jaar of jonger. Vier jaar ervoor was dat nog 6%. Scholen voelen zich genegeerd in hun roep om samenwerking.



Duidelijker dat het 5 over 12 is kan ik het niet maken. Er is meer nodig om die wapens uit de zakken van de jeugd te kloppen. Op de voorstellen die wij in ons 10-puntenplan doen is teleurstellend gereageerd. Het college wijst veel naar het Rijk, schuift zaken af, praat veel en zegt vooral wat niet kan in plaats van wat wel kan. Daarom een zestal moties om onze jeugd tegen wapengeweld te beschermen en de burgemeester directe mogelijkheden te bieden om zijn rechtlijnige aanpak uit te breiden.

  • 1. Help wapens de scholen uit

Verzoekt het college:

  • · om met een voorstel tot wijziging van de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) te komen zodat schoolcops, een brigade van (oud)-politieagenten en/of gemeentelijke handhavers met de juiste opsporingsbevoegdheid,  rondom scholen onaangekondigd kunnen controleren op wapen- en drugsbezit;
  • · de raad over de uitkomsten te informeren.  
  • 2. Betrek scholen en jeugdwerk bij terugdringen wapengeweld

Verzoekt het college:

  • · om een verplichte meldings- en registratieplicht voor scholen en jeugdwerk aangaande geweldsdelicten, ernstige bedreigingen, wapen- en/of drugsbezit in te stellen.  
  • 3. Publiekscampagne ‘Een wapen is niet stoer’

Verzoekt het college:  

  • · om een publiekcampagne ‘Een wapen is niet stoer’ te starten waarbij de harde realiteit van de (fatale) gevolgen van wapengeweld onder jongeren niet geschuwd wordt.  

Voorzitter, het moet afgelopen zijn met ouders die niet opvoeden, geen verantwoordelijkheid nemen en daarmee wegkomen. Een motie:  

  • 4. Beboet ouders bij wapenbezit minderjarig kind

Verzoekt het college:

  • · om met een voorstel te komen om ouders van minderjarige jongeren, die voor de tweede keer betrapt worden met een mes op zak, te beboeten en daarin het Rotterdamse voorbeeld expliciet mee te nemen;
  • · om met een voorstel te komen om ouders van minderjarige jongeren, die niet meewerken aan het verbeteren van het gedrag van hun minderjarige kind, te beboeten;
  • · de raad over de uitkomsten te informeren.  


Al langer wijst Hart voor Den Haag op de groeiende invloed van drillrappers op de jeugd. Rappers in videoclips zwaaien in de rondte met machetes en uiten bedreigingen naar rivaliserende groepen. Jongens van 13 lopen, geïnspireerd door drillrappers, met (kap)messen over straat. Een motie:

  • 5. Pak geweldsverheerlijkende drillrappers aan

Verzoekt het college:

  • · om er bij het Openbaar Ministerie op aan te dringen om Haagse geweldsverheerlijkende drillrappers te vervolgen;
  • · uitlatingen van Haagse drillrappers op sociale media te monitoren en van de sociale mediagiganten te eisen dat zij meer doen om het aanprijzen van geweld en steekpartijen via sociale media tegen te gaan;
  • · om een zwarte lijst aan te leggen waarop geweldsverheerlijkende drillrappers geplaatst worden zodat deze lieden uit zwembaden en andere gemeentelijke voorzieningen geweerd kunnen worden.

Hart voor Den Haag wil dat het glasheldere signaal afgegeven wordt dat wapenjeugd zich niet langer onaantastbaar waant en misdaad niet loont in onze stad. Pak ze waar het pijn doet.  

Daarom de volgende motie:

  • 6. Misdaad loont niet

Verzoekt het college:

  • · te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om wapenjeugd te raken waar het pijn doet en hun luxegoederen, zoals scooter en iPhone, af te pakken zodra zij betrapt worden met een wapen en/of drugs;
  • · de raad over de uitkomsten te informeren.  

Voorzitter, in armlastig Zuidwest zien we de resultaten van het willen creëren van een multiculturele samenleving. Het is een rampgebied geworden.  
Nergens steeg de overlast zo fors als in Escamp. Het aantal High Impact Crimes zoals woninginbraak, overvallen, straatroven en geweldsmisdrijven, is als een raket omhoog geschoten.  


Agenten die in Zuidwest werken maken zich ernstige zorgen over Escamp en bewoners voelen zich al jaren een roepende in de woestijn. Het gevoel van onveiligheid is toegenomen tot 40%. Ze spreken van een ‘getto’ en ‘banlieues’. Buurtbewoners verwijten de politiek en de gemeente terecht dat de toenemende spanningen gebagatelliseerd worden.

In februari 2021 dienden Hart voor Den Haag collega’s De Mos en Dubbelaar het initiatiefvoorstel: Hoop & Optimisme in een Sterk Zuidwest in. Met 32 voorstellen namen wij als grootste partij het voortouw om de afgegleden wijken, die in de naoorlogse jaren van wederopbouw juist symbool stonden voor Hoop & Optimisme, weer perspectief te bieden. Helaas werd dat perspectief door de raad ontnomen. Het voorstel werd verworpen. Ondertussen gaat het verder verzwakken van de reeds door hun hoeven gezakte zwakke wijken door en kunnen we twee jaar later stellen dat de situatie alleen maar erger geworden is.  

Het kan niet langer. Het afvoerputjes-beleid van dit college moet stoppen. Daarom de volgende motie:

  • 7. Versterk de zwakke wijken


Verzoekt het college:

  • · om te onderzoeken op welke wijze de ‘Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek’ ingezet kan worden, waarmee het college extra mogelijkheden krijgt om problemen in de genoemde wijken op te lossen en de kwaliteit van leven te verbeteren;
  • · de raad over de uitkomsten te informeren.  

Voorzitter,

Tot slot. Bewoners hebben, in samenwerking met ruim 100 betrokken bewonersorganisaties en overige betrokken partijen, een ‘Manifest Zuidwest op z’n best’ ingediend in mei. Hierin staan een viertal klip en klare verzoeken.
De burgemeester en wethouder Balster namen het manifest glimlachend, knuffelend en enthousiast in ontvangst maar tot op heden is nul komma nul mee gedaan. Dieptriest.  

De urgentie tot het horen van de bewoners is groter dan ooit. Het is vijf over twaalf in Zuidwest. Daarom wil Hart voor Den Haag dat de wensen van de bewoners zo snel mogelijk uitgevoerd worden en de raad zich daar vanavond nog over uitspreekt.  

Daartoe dien ik vier moties in.  

  • 8. Een projectorganisatie Zuidwest

Verzoekt het college:

  • · om één projectorganisatie voor Zuidwest in te richten bestaande uit ambtenaren van alle gemeentelijke diensten;
  • · deze te delegeren naar het stadsdeel om daar, samen met de bewonersinitiatieven en professionele- en vrijwilligersorganisaties, te werken aan de opgaven voor Zuidwest.  
  • 9. Een budget voor Zuidwest

Verzoekt het college:

  • · om één budget, waarbij geld voor initiatieven, programma’s of projecten voor langere tijd beschikbaar komen in een Fonds Zuidwest, zonder schotten tussen verschillende programma’s.
  • 10. Een raadscommissie voor Zuidwest

De raad spreekt uit:

  • · om een speciale raadscommissie voor Zuidwest in het leven te roepen en verzoekt het presidium om hier invulling aan te geven.  
  • 11. Eén budget voor participatie/ondersteuning bewonersinitiatieven Zuidwest  

Verzoekt het college:

  • · om 10% van het beschikbare budget voor Zuidwest te reserveren voor het versterken van bewonersparticipatie en bewonersinitiatieven.

Luister naar de bewoners. Luister naar al die betrokken bewonersorganisaties, woningbouwverenigingen, cultuurinstellingen, sportverenigingen en vele anderen.

Want wie weten er nu beter wat de wijk nodig heeft?  
De mensen die er dagelijks in leven of 45 goedwillende raadsleden die er op gezette tijden over spreken?

De vraag is gesteld. U mag ‘m straks beantwoorden bij de stemming.

Dank u wel.