Voorzitter,

Vandaag behandelen we de strandnota. En jammer genoeg gaat het in de 1e alinea van de inleiding al fout. Files en zomerse dagen gaan helaas op Scheveningen nog steeds hand in hand. We wachten dan ook met smart op de Verkeersvisie Scheveningen van het College; die een einde moet maken aan de verkeerschaos. We hopen daarbij van harte dat het tweerichtingsverkeer op de Boulevard in ere wordt hersteld.

Een mooie ontwikkeling in de nota vinden wij de totstandkoming van zowel de jaarrondexploitatie als de plaatsing van strandhuisjes. Al moeten we daarbij direct opmerken dat er geen overkill aan horeca op Scheveningen moet ontstaan. Daarom moeten er geen jaarrondstrandrestaurants verschijnen voor het deel van de boulevard tussen – laten we zeggen SeaLife en de Pier. Ondernemers op de boulevard worden zo ook beschermd tegen een overaanbod. Een interessante plek om wel een jaarrondstrandrestaurant toe te staan, is het noordelijk deel van de boulevard; zo voor de renovatie nog een moeilijk stuk strand.

Een andere bedreiging voor een overkill aan horeca zijn de watersportpaviljoens die opeens een volwaardige keuken mogen draaien met alcohol en feestjes zoals bruiloften.

Bestuurslid André Triep van de Haagse afdeling van de Koninklijke Horeca Nederland stelde in maart in De Telegraaf en ik citeer: ‘Dit is oneerlijke concurrentie. Wij zitten op dure meters en moeten fors investeren, terwijl surfclubs het allemaal op een presenteerblaadje krijgen en in het verleden hebben gekregen”.

Vraag aan de wethouder: Wat zijn nou de verschillen in huurprijs per meter tussen de strandpaviljoens en de watersportverenigingen?

Groep de Mos steunt de strandrestaurants. Het geven van een reguliere horecavereniging aan watersportverenigingen zorgt gewoon voor een overkill van horeca, waar de concurrentie toch al moordend is. Daarom willen wij het zogeheten Bloemendaal-Model invoeren, waarbij sportclubs op het strand wel een biertje en een wijntje mogen schenken, maar waar strandrestaurants beschermd worden.

Hoe zit het qua oneerlijke concurrentie met het Beach Stadion? Klopt het dat deze gesubsidieerde instelling ook complete feesten mag geven, zoals optredens van bekende zangers? Zo ja hoe verhoudt zich dat met strandpaviljoens die flink moeten investeren bij zulks?

Met enige trots leest mijn fractie dat het college in de strandnota alles in het werk wil stellen om de Blauwe Vlag te behouden voor het strand van Scheveningen en Kijkduin.

Het voorstel voor het invoeren van deze Blauwe Vlag was al in 2011 een diepgewortelde wens van collega De Mos. Toen vond hij nog geen gehoor om dit symbool voor goed schoongehouden stranden met ondermeer voldoende toiletten en afvalbakken in te voeren. Wijsheid komt bij de rest van dit huis met de jaren blijkt maar weer.

Maar hoe rijmen we de inzet om de Blauwe Vlag van De Mos te behouden met de uitkomst van de verkiezing van het Schoonste Strand, waarbij Kijkduin (36e plaats) en Scheveningen (39e plaats) er op een lijst van 46 badplaatsen bekaaid vanaf komen?

Over schoonmaken gesproken.

Waarom laat u eigenaren van strandrestaurants elke dag opnieuw slepen met hun strandbedjes, met als resultaat torenhoge stapels strandbedden en daardoor de welhaast onmogelijke taak voor de gemeentelijke schoonmaakdienst om het strand goed schoon te maken.

Vraag aan de wethouder: Is het niet veel beter om de eigenaren van strandrestaurants zelf het deel van het strand schoon te laten maken waar zij hun strandbedden hebben staan?

Groep de Mos is blij dat het aantal grote evenementen, met onder andere de Volvo Ocean Race en de Red Bull Knock Out, is toegenomen. Meer toeristen, meer werkgelegenheid. Hoe mooi zal het zijn om daar een evenement aan toe te voegen met een voor Scheveningen internationale uitstraling? Niets geen ‘The Hague Beach’, maar het jaarlijks naspelen van de aankomst van prins Willem in 1813, de dag die de geschiedenis is ingegaan als de geboorte van het Koninkrijk der Nederlanden.

Gelijksoortige evenementen zijn in andere landen enorme toeristentrekkers. De reconstructie van de nederlaag van Napoleon op 18 juni 1815 bij Waterloo is jaarlijks het magische reisdoel van honderdduizenden toeristen van over de hele wereld. Zoiets moet onze stad ook proberen na te streven. Graag een reactie van de wethouder.

Voorzitter,

We weten dat de wethouder een telg is uit de ‘law & order’ familie van de VVD. Helaas worden, met bijvoorbeeld de terraspolitie, de prioriteiten totaal verkeerd gelegd en worden de belangen van ondernemers, ooit een doelgroep van de liberalen, met voeten getreden.

Zo moest afgelopen maand de rechter er aan te pas komen met het tot de orde roepen van de strandpolitie. De Haagse rechtbank heeft verboden om dwangsommen op te leggen aan strandtenten die speeltoestellen en klimrekken op het strand hebben geplaatst.

In de strandnota gloort er wellicht hoop: Op pagina 17 staat dat er een breed programma wordt opgezet om te komen tot vermindering en vereenvoudig van de regels op het strand.  Houdt dat in dat het college stopt met het beboeten van strandrestaurants die speelvoorzieningen voor kinderen hebben?

Dan de zomerboulevard voorzitter;

We ontvangen klachten dat die

1) Steeds vol ligt met hopen zand;

2) Slecht verlicht is; hetgeen een gevoel van onveiligheid geeft

Wat gaat u daaraan verbeteren?