Voorzitter,

Wij zijn blij dat het college tenminste de intentie toont om de bewoners en wijken te raadplegen. En niet alleen raadplegen maar ook hun visie te geven. Als bewoner van en vrijwilliger in een relatieve kleine wijk 10 minuten hier vandaan heb ik daar goede ervaringen mee. Daarom zullen wij ook voor sit voorstel stemmen

Maar het spijt mij ook te moeten concluderen uit alle separate programma’s dat de grootste gemene deler is:

-er wordt niet geluisterd naar de bewoners

-leefbaarheid kan beter

-handhaving kan veel beter

Daarom twee moties die de rol van de Buitengewone Opsporingsambtenaar versterken. Deze BOA is er immers voor de leefbaarheid. (in tegenstelling tot de politie cq wijkagent die primair de openbare orde handhaaft) Ja, ik weet het aantal BOA’s wordt uitgebreid tot 175, maar op een stad met meer dan 500.000 inwoners lijkt me dat weinig.

Daarom de volgende motie:

Motie Meer BOA’s, met als dictum:

Vraagt het college

Vanaf de begroting 2017 in programma 19 fondsen te reserveren om het aantal BOA’s de komende twee jaar aanzienlijk sterker te laten groeien dan het huidige streven van 175.

 

Eerder heb ik geopperd per wijk een BOA aan te wijzen als aanspreekpunt. Dat is geen extra functionaris, maar iemand die naast zijn hoofdtaak een neventaak heeft. Vergelijk het met onze wethouders die ook een rol in de stadsdelen hebben. Als wijk BOA kun je luisteren naar de bewoners, handhavend optreden of een collega daarom vragen Dat zal de leefbaarheid verbeteren. Waarom nu weer een motie? Uit werkbezoeken blijkt dat de BOA organisatie zelf ook over het begrip Wijk-BOA nadenkt.

Daarom de volgende motie:

Motie Wijk – BOA, met als dictum:

Vraagt het college te onderzoeken of het aanwijzen van een vaste wijk BOA uit de bestaande formatie in de Haagse wijken tot de mogelijkheden behoort en de raad in het 3e kwartaal te informeren.