Allereerst: goed dat er nieuw beleid komt met duidelijke kaders. Er staan ook zeker goede dingen in maar bij Hart voor Den Haag leeft toch ook de angst dat we een kaalslag in de sector gaan krijgen, terwijl we juist MEER moeten doen in deze stad.

We hebben gezien wat een concert van Muse teweegbrengt in de stad, de economische spinoff is gigantisch. Het gonsde in de stad, de hotels zaten vol, de restaurants puilden uit en in de kroegen na afloop van het concert was het bier niet aan te slepen. Blije gezichten en volle kassa’s. Win-win! Kortom de reuring en gezelligheid die de derde stad van Nederland en bovenal pophoofdstad van het land hoort te hebben.

En dan was dit nog Muse en niet eens Pink of Coldplay. Dat brengt ons gelijk bij de eerste vraag: in het evenementenbeleid vind ik weinig ruimte voor incidentele events, zoals bijvoorbeeld de Volvo Ocean Race, Cirque de Soleil of bijvoorbeeld de reünieshow van Kane, want als dat in Ahoy Rotterdam gaat plaatsvinden is dat ook een gemiste kans. Dus hoe waarborgen we deze incidentele maar ook essentiële krenten uit de pap vraag ik aan de wethouder.

Een enorm probleem voor de hele sector is natuurlijk het gebrek aan indexering. In mijn PB stond foutief indicering maar dat is een medische term om te kijken welke ingreep gedaan moet worden bij patiënten. Nu is dit ook een hele operatie dus eigenlijk klopt het toch wel. 20.000 in 2019 is heel wat minder waard dan nu (20% inflatie). Hoe gaan we dat doen in dit voorstel?

In dat kader: de kleine evenementen lijken het meest de dupe te worden. Hoe ziet de wethouder dat? Al vaker gezegd: als een evenement 25000,- nodig heeft om het te kunnen organiseren kunnen we niet zeggen: hier heb je 10 en wees blij dat je in ieder geval WAT krijgt. Dat zie ik nog te vaak gebeuren.

We lezen dat ‘Beeldbepalende evenementen’ een aparte status krijgen voor het behoud ervan. Waarom is het voor Parkpop dan niet gelukt om het festival te behouden? Wat is er precies aan moeite gedaan?

– Graag duidelijkheid over de procedures rond de meerjarige afspraken met beeldbepalende evenementen. Moeten de organisaties alsnog jaarlijks projectplannen indienen?
En hoe werkt dat dan? Kunnen de evenementen gedurende de meerjarige periode op dit bedrag rekenen of kan het dus ook (opeens) minder zijn?

Belangrijkst: de onderlinge samenwerking en communicatie

Hoe laten we de verschillende diensten beter met elkaar samenwerken zodat er efficiënt om wordt gegaan met overheidsgeld. Bv: afdeling duurzaamheid en economie staan op gespannen voet en communiceren totaal niet.

Daarom mijn voorstel om The Hague Festivals weer van stal te halen (idee van Huffnagel destijds), daar werden in korte tijd veel events geclusterd (Parkpop, Festival Classique, Shoppingnight, vuurwerkfestival etc), op die manier 1 team Marketing (paginagrote advertentie in de Telegraaf, massaal inkopen van abri’s etc, 1 look (op driehoeksborden) en 1 supervisende organisatie (met een team content, een team marketing, sponsoring, techniek, logistiek etcetera). Ik zou graag zien dat dit idee in ieder geval weer eens wordt heroverwogen.

Welk college we ook gaan krijgen, we hebben dringend behoefte aan een beetje meer lef, een tourstart, het varend corso, PLEASE het vuurwerkfestival op Scheveningen, zo vaak mogelijk de Volvo Ocean Race en onderzoek de ontwikkeling van een nieuw congres- en evenementencentrum in samenspraak met World Forum, zoek een nieuwe partner voor Parkpop met mensen die daar wél brood in zien, de naam ‘Parkpop’ is van de gemeente.

En wees creatief. Er moet geld voor komen, dat snappen wij ook. Wat ons betreft in de komende begroting, we hebben voldoende geldverslindende projecten in deze stad waar we wel eens wat kritischer naar zouden kunnen kijken, maar goed, als wij het niet voor het zeggen hebben kan dat alsnog wat creatiever.

Daarom heeft Hart voor Den Haag in het verkiezingsprogramma het Evenementenfonds opgenomen, waar we door private fondsenwerving, sponsoring maar ook door incidentele landelijke subsidiepotjes extra budget kan worden gecreëerd. Den Haag moet naast ’Stad van vrede en recht’ ook een attractieve stad zijn en vooral blijven. Daarvoor moet deze Raad geld vrijmaken, lieve collega’s. Een goed evenementenbeleid levert de stad meer geld OP dan dat het kost.