28 mei 2015: Spreektekst Arjen bij behandeling bestemmingsplan Spuiforum.. 

Beraadslaging over het raadsvoorstel vaststelling van het Bestemmingsplan Wijnhavenkwartier en Spuiplein

=======================
Graag wil ik alle insprekers bedanken voor hun bijdrage.

Het steunt mij in mijn werk als raadslid. Dank u wel!
Voorzitter, Groep de Mos gaat dit bestemmingsplan nooit steunen!
Voorzitter, als ik heel eerlijk ben en wat ook blijkt uit mijn motie van wantrouwen eind vorig jaar, dan heb ik weinig vertrouwen meer in deze wethouder op dit dossier.

U zult me nu wel kennen als iemand die zijn huiswerk altijd goed probeert te doen. En ik kan u verzekeren, ik heb alle stukken doorgenomen. Maar ik weiger ook maar één millimeter mee te gaan in de megalomane plannen van dit college. Spuiforum Nee, is en blijft bij Groep de Mos ook gewoon een Spuiforum Nee!
Voorzitter, precies 9.561 mensen hebben de petitie getekend ‘Geen Spuiforum, maar hergebruik Philipszaal en Danstheater. Zelf deze wethouder, de heer Wijsmuller, wat zeg ik, deze hele fractie van de Haagse Spuiforum Partij heeft deze petitie ondertekend.

Voorzitter, ik ben verbijsterd, door deze arrogantie houding. Als het breken van een verkiezingsbelofte op deze schaal strafbaar zou zijn geweest, dan had deze lijsttrekker van de Haagse Spuiforum Partij toch wel een vreselijk probleem gehad.
Voorzitter, gisteren kreeg ik per e-mail een herinnering voor een avond bij het Nederlands Dans Theater op dinsdag 16 juni aanstaande. In deze uitnodiging stond ‘Op deze avond nemen we afscheid van het Lucent Danstheater, sinds 1987 de basis voor vele spraakmakende, internationale producties. Een uniek gebouw, ontworpen door Rem Koolhaas en het eerste theater ter wereld dat speciaal voor dans werd ontworpen’. Waarom zeg ik dit?!
Voorzitter, wij kregen allen enkele weken terug een brief van de wethouder over beschermd stadsgezicht. Bebouwing die karakteristiek is voor het stadsbeeld dient beter beschermd te worden, sloop van deze gebouwen is voor behoud van de cultuurhistorische waarden van het stadsgezicht ongewenst aldus de wethouder in zijn brief.

Bij de actualisering van bestemmingsplannen zal de zgn. “dubbelbestemming cultuurhistorie” ook gaan gelden voor gemeentelijk beschermde stadsgezichten. Dit houdt in dat karakteristieke bebouwing beter beschermd wordt en een vergunning tot sloop in beginsel wordt geweigerd. Alleen in uitzonderingsgevallen (bijvoorbeeld bij bouwvalligheid) kan sloop van deze gebouwen nog aan de orde zijn.

Hoe karakteristiek wil de wethouder het hebben? De Dr. Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater zijn naar mening van Groep de Mos juist gebouwen die toch wel karakteristiek te noemen zijn.
Voorzitter, bij het maken van mijn huiswerk over het veranderen van spelregels bij gemeentelijk beschermd stadsgezicht, waarover wij binnenkort in de commissie zullen spreken, kwam ik tot de ontdekking dat gemeentelijke monumenten niet altijd over oude gebouwen gaat. Ook bouwstijl en architect tellen hierin mee.

In een ultieme poging om de door verkiezingsbedrog bedreigde gebouwen aan het Spuiplein alsnog van de sloophamer te redden wil Groep de Mos / Ouderen Partij Den Haag de Dr. Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater aanmerken als gemeentelijk beschermd stadsgezicht. Dit past precies bij de aangekondigde lijn van wethouder om bebouwing die karakteristiek is voor het stadsbeeld beter te beschermen.

De Dr. Anton Philipszaal is in 1987 gebouwd naar het ontwerp van Dick van Mourik en Pieter Vermeulen en het Lucent Danstheater is gebouwd naar ontwerp van Rem Koolhaas, wiens werk een inspiratiebron is voor velen en hij is één van de meest invloedrijke architecten ter wereld.
En als u nog een argument wil hebben. De nieuwe Atlas voor Gemeenten is gisteren verschenen en heeft als thema ‘erfgoed’. Een monumentale stad is in trek om te wonen, een nieuwere stad blijft achter. Steden met veel monumenten zijn gewild. Mensen wonen er graag, waardoor de bevolking er een stuk harder groeit dan in ‘nieuwere’ steden. De onderzoekers concluderen dat wonen in een stad sowieso steeds populairder wordt. Hoogopgeleiden trekken er massaal naartoe en de steden herstellen zich het snelst van de crisis op de woningmarkt. Toch zijn er grote verschillen, want het lijkt erop dat vooral de ‘oude steden’ het goed doen, terwijl de steden met veel nieuwbouw het lastig heeft. Dat is de conclusie van de Atlas voor gemeenten.
Wij roepen de wethouder op alles in het werk te zetten om de Dr. Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater te behouden voor onze stad, maar zoals u misschien zal begrijpen heb ik geen vertrouwen in deze wethouder op dit dossier. Wij zullen bij behandeling van het bestemmingsplan in de raad dan een motie indienen om deze karakteristieke gebouwen te behouden voor onze stad.

Dan over de financiële positie van de mogelijke bouw-kandidaten. Fijn dat de PVV mijn schriftelijke vragen ook gelezen heeft. De beantwoording van mijn schriftelijke vragen (RIS282256) had best iets uitgebreider beantwoord mogen worden. Het is inderdaad een feit dat 2 van de 3 bouw kandidaten in financiële problemen zit. Doorgaan met deze kandidaten is inderdaad een onnodig financieel risico voor de gemeente Den Haag.
Het tekort aan parkeerplaatsen..

Hoe zit het nou precies? Gaat er nu gebouwd worden en weten we dan van te voren al dat er te weinig parkeerplaatsen gebouwd worden. Graag een uitleg van de wethouder.
Voorzitter, nog over het nakomen de van toezegging over bezonning, het lot van de horecaondernemers.Het college antwoord op een aantal zienswijze dat zij dit wil aanpassen door het bestemmingplan aan te passen met een toevoeging uit oogpunt van een goede ruimtelijke ordening. Kan dit nou niet anders, voorzitter!
Daar wil ik het even bij laten!