Het geliefde Westduinpark, een natuurgebied dat bekendstaat om zijn unieke duinlandschap en jaarlijks duizenden bezoekers trekt, kampt met ernstige toegankelijkheidsproblemen. Vooral wandelaars, rolstoelgebruikers en ouders met kinderwagens melden dat ze moeite hebben om de wandelpaden veilig en comfortabel te gebruiken. Gebrekkig onderhoud, zandophoping en onpraktische wildroosters maken het gebied op sommige plekken vrijwel ontoegankelijk.

Een rolstoelgebruiker die regelmatig het park bezoekt, deelt zijn frustratie: “Ik kom hier graag vanwege de natuur, maar het is telkens een uitdaging om over het pad te navigeren. Het zand en de wildroosters maken het bijna onmogelijk. Dit gebied zou voor iedereen toegankelijk moeten zijn, maar dat is nu niet het geval.”

Het Fuutpad, dat loopt van de Fuutlaan tot aan strandslag 8, wordt vaak genoemd als voorbeeld van de problematische toegankelijkheid. Na meldingen van omwonenden ging Monique van Stuijvenberg, fractievertegenwoordiger van Hart voor Den Haag, op onderzoek uit met haar driewielfiets. Haar bevindingen zijn zorgwekkend:

“Het voetpad begint vanaf de Fuutlaan goed met een toegankelijk klaphek op het voetpad naast het wildrooster op het fietspad. Maar bij strandslag 8 is het klaphek door de grote hoeveelheid zand niet bereikbaar voor rolstoelen, scootmobielen of buggy’s. Zelfs het oversteken van het wildrooster is gevaarlijk voor mensen met hulpmiddelen met kleinere wielen. Helaas is er geen andere mogelijkheid dan met gevaar van vast komen te zitten tussen de roosters en via het fietspad toch over het rooster heen te gaan. Bij strandslag 9 is het niet beter: daar blokkeren enorme zandbergen de toegang tot de hellingbaan en trap van het voetpad richting het strand. Zelfs het infobord is niet bereikbaar. Het enige wat ik kon doen is omkeren en niet naar Kijkduin gaan”.

Raadslid Carlos Martinez van Andel sluit zich hierbij aan en noemt de situatie onacceptabel: “Het is onbegrijpelijk dat een prachtig natuurgebied als het Westduinpark door slecht onderhoud ontoegankelijk wordt voor een groot deel van de bezoekers. Dit moet veranderen. Wij dringen er bij de gemeente op aan om de wandelpaden regelmatig vrij te maken van zand en het wildroosterprobleem bij strandslag 8 aan te pakken.”

Hart voor Den Haag benadrukt dat beter onderhoud niet alleen de toegankelijkheid, maar ook de natuurbeleving in het Westduinpark zal verbeteren. Het raadslid stelt voor dat de gemeente concrete maatregelen neemt om inclusiviteit te garanderen, zodat iedereen van dit bijzondere natuurgebied kan genieten.

Hart voor Den Haag stelt schriftelijke vragen aan het stadsbestuur.