Hart voor Den Haag is geschrokken van de uitkomsten van het onderzoek dat de Rekenkamer Den Haag deed naar het verstrekken van subsidies voor het welzijnswerk. Het College blijkt de geldende regels niet in acht te nemen. De rekenkamer concludeert dat “de wijze van subsidieverlening strijdig is met het subsidierecht en onvoldoende objectief en transparant”.
Gevolg is dat het onmogelijk is voor de raad om helder zicht te krijgen op de bedragen die de zes grootste welzijnsinstellingen ontvangen. (totaal minimaal 33 miljoen) De raad blijkt ook niet de juiste informatie te krijgen over de manier waarop dit geld wordt besteed, terwijl de gesubsidieerde instellingen hierover wel uitgebreide informatie aanleveren aan de gemeente.

Een ander punt is dat dit huidige beleid mogelijke aanbieders van welzijnswerk, die zouden kunnen bijdragen aan het bereiken van de beleidsdoelen, uitsluit van de mogelijkheid subsidies aan te vragen.
Tot slot is gebleken dat de gemeente niet stuurt op algemene lijnen, zoals gebruikelijk is bij subsidieverlening, maar zich gedraagt als opdrachtgever en stuurt op details. Gevolg hiervan is dat de aanbieders onvoldoende ruimte krijgen om de doelen te bereiken.

College lapt regels aan de laars

Verdonk: “Dit gedegen onderzoek van de Rekenkamer maakt duidelijk dat het college de regels zoals die gelden bij subsidieverlening aan haar laars lapt. Daarbij komt dat de Rekenkamer in 2017 het rapport ‘Eerlijk delen, opvolgingsonderzoek naar de verstrekking van subsidies door de gemeente Den Haag’ heeft uitgebracht met ongeveer dezelfde aanbevelingen waar, ondanks toezeggingen, niets mee is gebeurd. Het huidige college heeft de gelegenheid gehad om te reageren op de aanbevelingen van dit onderzoek en, eerlijk gezegd, geeft me dat geen enkel vertrouwen dat er nu wel iets gaat veranderen. Reacties als: “we nemen het mee”, “we zullen onderzoek doen”, “we doen het al”, zijn standaard voor dit college, daar schrik ik al niet meer van. Als raad moeten we echter het college kunnen controleren en hebben we behoefte aan aparte voortgangsreportages waarin concreet de bereikte doelen staan vermeld. Dus niet: “er zijn 300 gesprekken gevoerd”, maar de resultaten van die gesprekken, zodat we die kunnen afzetten tegen de doelen die waren gesteld. Alles met vanuit de intentie om onze burgers vooruit te helpen. “

Na de zomer is er een debat over dit rapport, hopelijk kan het college dan aangeven welke concrete stappen er inmiddels zijn ondernomen om te zorgen dat ook onze gemeente zich gewoon aan de regels houdt. Ik zal ze daar in ieder geval toe aansporen.