Eén van de speerpunten van Code Oranje, de vernieuwingsbeweging van Richard de Mos die de laatste weken volgens peilingen kansrijk is voor een aantal zetels in de Tweede Kamer, is méér geld en aandacht voor gemeenten en regio. Als fractievoorzitter van de grootste partij in Den Haag ziet De Mos met lede ogen aan wat voor schade landelijk beleid toebrengt aan de stad. “Voor veel mensen en wijken is het vijf vóór twaalf!”

“Of het nu gaat om het sluiten van bejaardentehuizen, ziekenhuizen of politiebureaus. Het fors korten van het gemeentefonds, waardoor het voorzieningenniveau achteruit holt en de lokale lasten stijgen. Of over het tekort aan leraren, zorgpersoneel of agenten, de landelijke politiek heeft er een bende van gemaakt. Het is daarom hoogtijd dat ik als regionale volksvertegenwoordiger, die precies weet waar de pijn gevoeld wordt, in de Tweede Kamer kom. Vanuit daar ga ik de belangen van de regio in het algemeen en Haaglanden in het bijzonder goed vertegenwoordigen”, zegt De Mos, die een aantal door de landelijke overheid veroorzaakte lokale Haagse problemen in beeld heeft gebracht met acht filmpjes van maximaal een minuut. Deze gaan uitgezonden worden bij Omroep West en via de social mediakanalen van de partij. Geen compensatie voor de sluiting van het Binnenhof, dwingende geluidsnormen waardoor livemuziek in horeca onmogelijk gemaakt is, het armlastige Zuidwest en de Scheveningse visserij die de nek omgedraaid wordt. “Alles komt voorbij en mijn oproep aan de kiezer aan het einde is glashelder; met Hart voor Den Haag, stem je Code Oranje”, aldus de Mos die benadrukt dat hij, mocht hij in de Kamer gekozen worden, ook in de Haagse raad blijft. “Ik wil Hart voor Den Haag in 2022 nóg groter maken bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Brede steun in regio

Code Oranje kan op brede steun rekenen in de regio Haaglanden. Uit onderzoek van DirectResearch zegt 28% van de Hagenaars ‘zeker wel’ op De Mos te zullen stemmen. In de randgemeenten is dat 19%. “Dat zijn alleen in deze regio al twee tot drie Kamerzetels”, zegt De Mos. De hele regio levert kandidaten voor Code Oranje. Onafhankelijk Delft levert Jolanda Gaal, Gemeentebelangen Leidschendam Voorburg Hans Peter Klazenga en vanuit Zoetermeer staan de raadsleden van LHN, Ward Meijroos en Hilbrand Nawijn op de kieslijst. Topadvocaat Sébas Diekstra heeft aangeven bij de gemeenteraadsverkiezingen 2022 de kar in Wassenaar te willen trekken.