Richard de Mos solliciteert naar het Haagse burgemeesterschap

Vandaag heeft Richard de Mos zijn sollicitatie voor het burgemeesterschap van Den Haag verstuurd naar Jaap Smit, de commissaris van de koning. Richard de Mos laat weten zijn stad te willen dienen als burgervader én hiermee een statement vóór de gekozen burgemeester te maken. De Mos, die in recentelijke polls steevast uit de bus komt als meest gewilde kandidaat voor het hoogste ambt: “Deze stad verdient een stadsbestuur dat er is voor de mensen en niet andersom. Iemand met een groot draagvlak. Het draagvlak voor mijn persoon is enorm fijn, maar geeft ook een verantwoordelijkheid en die neem ik met deze stap”.

Als volksvertegenwoordiger staat De Mos bekend om zijn “ombudspolitiek”, met een luisterend oor voor de problemen waar de mensen mee zitten, Eerst als raadslid, later als wethouder en 1e loco-burgemeester. De Mos: “Door samenwerking met de traditionele partijen kon Hart voor Den Haag in 2018 deelnemen aan het stadsbestuur. Zo kon ik, met een boodschap van hoop en optimisme, eindelijk aan de slag om zaken aan te pakken en de veranderingen te realiseren die zo hard nodig zijn. Maar die kans is mij niet lang gegund geweest. Na anderhalf jaar bliezen de coalitiepartners, op basis van valse beschuldigingen, de coalitie op en werd Hart voor Den Haag/Groep de Mos aan de kant gezet. De grootste partij, waar de meeste mensen in de stad op hebben gestemd staat bij het besturen van de stad buitenspel. De kiezer staat buitenspel. En dat kan niet dé bedoeling zijn. Daarom zoek ik wegen om alsnog te realiseren, waarvoor de meeste mensen op mij gestemd hebben. Als dat tijdelijk niet meer kan als wethouder, dan op een andere manier. En omdat Den Haag op zoek is naar een burgemeester, wil ik mij voor die functie beschikbaar stellen. Niet omdat ik de ambtsketen zo nodig ambieer, maar omdat ik mijn kiezers respecteer en mij verantwoordelijk voel om de dingen te realiseren waarvoor men mij destijds heeft gekozen. Kan dit niet als wethouder? Dan maar zo!”

De burger niet langer buitenspel 

Volgens De Mos hebben burgers het recht te weten wie er in de running is om burgemeester van hun stad te worden. De Mos: “Het is bizar dat wij als vrije en bekwame burgers nog steeds geen enkele invloed hebben op wie die functie bekleedt. De bekendste en belangrijkste bestuurder van de stad wordt in een schrale partijpolitieke tombola verkozen, in het geheim, achter gesloten deuren. Anno 2020 kan en moet dat anders; Bye, bye zeggen we tegen achterkamertjes, de banencarrousels en sferen der geheimzinnigheid uit een achterhaald ondemocratisch systeem! Hallo en welkom zeggen we tegen openheid, transparantie en het geworteld zijn in de lokale gemeenschap. Het is hoogtijd dat we de gekozen burgemeester invoeren, waarbij kandidaten op campagne gaan en in debat gaan met elkaar en met de stad. Een feest voor de democratie!”.

Profielschets feest der herkenning 

Richard de Mos mag gezien worden als een ervaren politicus. Hij was tussen 2006 en 2012 actief in de Tweede Kamer der Staten-Generaal; eerst als beleidsmedewerker, later als Kamerlid. Vanaf 2010 is hij lid van de Haagse gemeenteraad. Tot voor kort was hij anderhalf jaar wethouder Economische Zaken, Buitenruimte en Sport en 1e loco-burgemeester. Volgens De Mos is de opgestelde profielschets voor het ambt van burgemeester een feest der herkenning: “Ze zoeken iemand met passie voor de stad. Ik adem Den Haag, ik sta ermee op en ga ermee naar bed. Als ombudspoliticus heb ik een sterke binding met de stad, heb ik gelukkig een breed draagvlak en ben ik een belangenbehartiger pur sang, met één credo; Den Haag First”!

Debat

Op vrijdag 13 maart zullen Richard de Mos en Bert Blase, de andere burgemeesterskandidaat die openlijk heeft gesolliciteerd, met elkaar in debat gaan. Het debat wordt georganiseerd door Meer Democratie. Inloop vanaf 19.30 uur.

Lees hier de sollicitatiebrief van Richard de Mos

>Bekijk hier het item van EenVandaag