Ralf Sluijs: “Doodsteek voor binnenstad die 285 miljoen euro aan economische inkomsten misloopt.”
De renovatie van het Binnenhof in Den Haag gaat minstens twee jaar langer duren dan gepland. Door onder meer stikstofperikelen en aangescherpte veiligheidseisen duurt het nog zeker tot eind 2028 voordat de Tweede en Eerste Kamer, het ministerie van Algemene Zaken en de Raad van State terug kunnen verhuizen van hun tijdelijke onderkomen naar hun eigen pand. Hart voor Den Haag wil dat D66-wethouder Bruines (Economie) bij het kabinet knokt voor ruimhartige compensatie voor de ondernemers rondom het Binnenhof die forse omzetverliezen lijden.
“Het wordt tijd dat wethouder Bruines eens met d’r vuist op tafel slaat bij het Rijk en knokt voor de belangen van onze binnenstad die hiermee echt de doodsteek krijgt”, zegt raadslid Ralf Sluijs die erop wijst dat de economische impact van de sluiting van het Binnenhof voor de stad Den Haag enorm is. “Er ligt een glashelder rapport wat stelt dat de stad een jaarlijks verlies lijdt van zo’n 38 miljoen euro, waarvan 33,5 miljoen euro direct en 4,3 miljoen euro indirect. Met de vertraging die bekend vandaag bekend geworden is loopt dat dus op naar 285 miljoen euro. Dat gaat om overnachtingen, bezoeken aan de horeca, musea en winkels maar ook leveranciers. Dat zal linksom of rechtsom gecompenseerd moeten worden. Het kan toch niet zo zijn dat onze ondernemers kapot lopen op een renovatie van het Binnenhof waar ze nooit om gevraagd hebben”, zegt Sluijs die stelt dat de horeca en winkels de grootste verliezers van sluiting van het Binnenhof zijn. “Wij zijn helemaal klaar met de labbekakkerige houding van dit college wat de sleutels van de stad weggegeven lijkt te hebben aan het Rijksvastgoedbedrijf. Ze gaan de Hofvijver als bouwplaats gebruiken, het Plein wordt nog verder afgezet, er komen metershoge bouwketen en door de winkelstraten komt er een gigantische muur te lopen. Ze hebben een vinger gekregen maar pakken er nu twee handen en je horloge bij”, zegt Sluijs.
Binnenstad Fonds
De grootste partij pleit al jaren ondernemerscompensatie. Als wethouder wilde partijleider Richard de Mos een directe financiële claim neerleggen van 15 miljoen euro voor een zogenaamd Binnenstad Fonds. Dit bovenop een belofte van het Rijk om jaarlijks 500.000 te compenseren. Het door De Mos geëiste geld zou ingezet moeten worden om de bezoekersstroom in de binnenstad op peil te houden. “Investeer bijvoorbeeld in het realiseren van museum Escher in de voormalige Amerikaanse ambassade en in het creëren van leisureaanbod om meer publiek naar de stad te halen.“
Hart voor Den Haag heeft voor woensdag een spoeddebat aangevraagd over het Binnenhof.