Groep de Mos zet bij komende raadsvergadering in op referendum over asielzoekers!
Raadslid Arjen Dubbelaar: “Een échte stoere gemeente vraagt de stad om toestemming bij opvangen nog meer vluchtelingen”!

Het stadsbestuur in Den Haag heeft erkend dat de opvang van statushouders veel geld kost en stelt nadrukkelijk dat die extra opgave alleen is te realiseren wanneer hier voldoende middelen voor worden vrijgemaakt. In maart vindt overleg plaats met de ministers van Financiën en Binnenlandse Zaken over extra rijksmiddelen.

Groep de Mos-raadslid Dubbelaar: “Dit stadsbestuur stelt een stoere gemeente te willen zijn en wil daarbij, bovenop de wettelijke taakstelling, extra statushouders huisvesten. Groep de Mos wil een gemeente die opkomt voor de belangen van Haagse inwoners. Een gemeente die tegen het Rijk NEE durft te zeggen tegen de komst van steeds meer asielzoekers naar onze stad, een gemeente die komt met oplossingen voor bestaande problemen, zoals grote armoede, hoge werkloosheid en slechte ouderenzorg!”

Asielzoekers zijn duur & geld is er niet.
Volgens onderzoekers van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatie Centrum (WODC) van het ministerie van Justitie, het Sociaal en Cultureel Planbureau en de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, heeft 75% van de nieuwkomers na 5 jaar nog geen betaalde baan en heeft 65% na 15 (!) jaar nog geen betaalde baan. Tijdens de raadsvergadering waarin donderdag gesproken zal worden over de huisvesting van statushouders in Den Haag wil raadslid Dubbelaar van de lokale politieke partij Groep de Mos de beslissingsbevoegdheid van het stadsbestuur dan ook ter discussie stellen. Dat asielzoekers de gemeente Den Haag veel geld gaat kosten is evident. Daarnaast wil hij een motie indienen voor een raadgevend referendum over de opvang van statushouders. De keuze van de coalitie van VVD, CDA, D66, Haagse Stadspartij en de PvdA om extra statushouders te willen huisvesten is voor de lokale partij een gotspe.

“Huisvesting van extra statushouders is nooit een item geweest van de gemeenteraadsverkiezingen. Wij zijn ervan overtuigd dat het zomaar zou kunnen dat er helemaal geen meerderheid onder de Haagse bevolking is om 700 extra statushouders, bovenop de wettelijke taakstelling, op te vangen. Daarnaast heb ik een motie die juist oproept om de minister te vragen om een verlaging van de wettelijke taakstelling. Laten we nou eerst bestaande problemen oplossen in onze mooie stad en als het stadsbestuur zo nodig stoer wil zijn; vraag dan via een raadgevend referendum wat de stad ervan vindt”, aldus Groep de Mos-raadslid Arjen Dubbelaar.

In heel Nederland, ook in de gemeente Den Haag, wordt op 6 april een raadgevend referendum gehouden over de Oekraïne. Het combineren van deze verkiezing met een raadgevend referendum over Statushouders is dan ook een voorstel dat eenvoudig en zonder al teveel meerkosten is te realiseren.