Groep de Mos wil redding van bewonersactiviteiten Mariahoeve

In Mariahoeve, een wijk met relatief veel armoede, bestaan mooie bewonersinitiatieven om welzijn voor wijkbewoners te bevorderen, zoals Art Club en Achterban Werkt. Deze initiatieven zijn nu nog gehuisvest in het pand aan Het Kleine Loo 364.

Vrijwilligers houden zich bezig met allerlei projecten in de wijk, bijvoorbeeld op het gebied van muziek, wandelen met ouderen, Nederlandse les of gezamenlijke maaltijden. Verder kunnen wijkbewoners die het niet breed hebben hun fantasie en creativiteit herontdekken.

De huur die door de gemeente wordt betaald, is inmiddels opgezegd. De vrijwilligers moeten het pand uit. Groep de Mos-raadslid Lex Kraft van Ermel vindt dat vreemd. “Het concept in het pand is uniek, want de buurtbewoners helpen elkaar en kunnen elkaar doorverwijzen naar andere projecten in het pand. Het pand begint nu bekendheid te krijgen in de wijk Mariahoeve en is een smeltkroes van nationaliteiten en culturen van wijkbewoners.”

Volgens Groep de Mos is dat nu precies wat de gemeente wil: burgerparticipatie voor en door bewoners. Nu dreigt dat om zeep te worden geholpen door diezelfde gemeente. Veel Ooievaarspas-houders maken gebruik van het aanbod waardoor een belangrijke bijdrage wordt geleverd aan betaalbaar welzijn voor de mensen die het toch al niet breed hebben.

Daarnaast is welzijn een belangrijke voorwaarde voor minder aanspraak op zorg; het heeft een preventieve werking. Kraft van Ermel: “Wij willen dat de gemeente er daarom voor zorgt dat de vrijwilligers in het pand blijven.”

 

Schriftelijke vragen

Lees hier onze schriftelijke vragen.