“Beetje op de winkel passen én lanterfanten!”

Hart voor Den Haag / Groep de Mos is niet te spreken over de door het stadsbestuur gepresenteerde begroting.

 “Dit college van luie Liesbeth en lakse Bert heeft zodanig op de winkel gepast, dat het straks een failliete boedel achterlaat,’, aldus Hart voor Den Haag fractievoorzitter Richard de Mos, die wijst op het te verwachten tekort van 19 miljoen euro per jaar. De Mos is dolblij dat er in maart verkiezingen zijn. “Deze stad verdient zoveel beter, maar heeft nu een college waar Kaag-adepten de dienst uitmaken. Hoe groter wij volgend jaar worden, hoe groter de kans om de stad daarvan te bevrijden.”

Woningnood
“Terwijl de woningnood met geen pen te beschrijven is, heeft dit college geen haast met het bouwen van betaalbare woningen en het remmen van de ongebreidelde bevolkingsgroei. Hele wijken gaan gebukt onder overbewoning. De sociale cohesie verdwijnt, de leefbaarheid staat onder druk en er is geen huis te krijgen.” aldus De Mos, die zich ook grote zorgen maakt over de groeiende kosten voor bijstand, die opgelopen is naar bijna 500 miljoen per jaar. “Met een softe wethouder van Groenlinkshuize die gemarineerd is in politieke correctheid gaat het college er niet in slagen om mensen uit de bijstand aan de slag te helpen, terwijl de horeca, het Westland en de Rotterdamse haven schreeuwen om personeel.” 

Lobbywerk richting Rijk is belabberd 


De Mos hekelt de labbekakkerigheid van dit college richting de landelijke overheid. Die draagt te veel taken over naar gemeenten, zónder de benodigde gelden. De kwaliteit van zowel ouderenzorg als de jeugdzorg staan zwaar onder druk. “De financiële situatie wordt onhoudbaar; er moeten in het regeerakkoord miljarden voor Den Haag worden vrijgespeeld, maar ondertussen houdt lobbywethouder Van Asten (D66) een winterslaap waar menig beer jaloers op is”, aldus De Mos, die het college oproept om bij de Kabinetsformatie te vuur en te zwaard te knokken voor het Haagse belang. “Of het nu gaat over het sluiten van politiebureaus, bejaardencentra of ziekenhuizen. De personeelstekorten in de zorg, het onderwijs of bij de politie. Investeringen in de infrastructuur. Of de kortingen op het Gemeentefonds, voor Den Haag maar liefst 60 miljoen euro per jaar. Keer op keer wordt er gemarchandeerd met de kwaliteit van onze directe leefomgeving. “Den Haag haalt van de G4-steden veruit het minste op aan Rijksgelden, waardoor het straks moet bezuinigen, de lokale lasten moet verhogen of zelfs beide varianten moet toepassen. Langzaam maar zeker zakken we daarbij door een ondergrens.”