Richard de Mos: “Den Haag First, juist nu!”

Hart voor Den Haag/Groep de Mos in de Haagse gemeenteraad is bezorgd over de nieuwe begroting die vandaag is gepubliceerd. Fractievoorzitter Richard de Mos steunt het stadsbestuur in haar strijd met het Rijk voor meer geld. Hij hekelt vooral de afschuifpolitiek van de landelijke overheid, die te veel taken overdraagt naar gemeenten zonder de benodigde gelden. De kwaliteit van zowel ouderenzorg als de jeugdzorg staan zwaar onder druk. Vooral grote gemeentes zijn hiervan de dupe.

Richard de Mos: “Het Rijk bezuinigt te veel. Op zorg, handhaving en sociale voorzieningen. Als het Rijk niet bijspringt moet de gemeente in G-4 verband zodanig de druk opvoeren en desnoods de taken teruggeven aan het Rijk.

De afgelopen maanden is duidelijk gebleken dat er een groot handhavingstekort is. Scheveningen werd maanden door tuig geterroriseerd en ook in de Schilderswijk had reljeugd vrij spel. Dit moet afgelopen zijn en we verwachten van onze nieuwe burgemeester dat hij van het waarborgen van onze veiligheid een topprioriteit maakt. Om orde op zaken te stellen moeten er honderden agenten bij. En voor het beteugelen van de afvalcrisis, moeten er ook tientallen handhavers bijkomen. Viespeuken die onze straten vervuilen, moeten in de kraag worden gevat”.

Keiharde bezuinigingen op economie krankzinning 

Ondanks de coronacrisis houdt het stadsbestuur vast aan de eerde geplande miljoenenbezuinigingen op economie.

De Mos: “Terwijl het economische huis in brand staat, is de gemeente de brandweer aan het schrappen. De snelgroeiende stad moet banen scheppen, we hebben al meer bijstandsontvangers dan gemiddeld in Nederland. Het vorig college stimuleerde de economie wel door structureel en incidenteel extra middelen vrij te maken om de economie en de werkgelegenheid, zeker ook van praktijkgeschoolden, te simuleren. Het is een schande dat er nog geen concreet herstelpan ligt, tig ondernemers en zzp-ers staan op omvallen”.

Bijstand en bevolkingsgroei
Er dreigen extra bijstandstekorten die nu door het college worden ingeschat op 10 á 20 miljoen euro. Richard de Mos: “Met een softe wethouder van Groenlinkshuize die gemarineerd is in politieke correctheid gaat het college er niet in slagen om mensen uit de bijstand aan de slag te helpen. En per saldo komen er per jaar 10.000 mensen uit het buitenland bij! Dit terwijl veel wijken hun absorptievermogen hebben bereikt. Hoeveel mensen gaan zelf hun broek in Den Haag ophouden? Wij voorzien een ramp. Wijken als Transvaal en Rustenburg-Oostbroek gaan gebukt onder overbevolking. Laten we eerst de problemen in die wijken gaan oplossen, voordat we blijven dweilen met de kraan open zoals wijlen Pim Fortuyn twintig jaar geleden al zei. Met de Rotterdamwet, waarbij we inkomenseisen kunnen stellen, moeten we de sociale cohesie in onze zwakke wijken terugbrengen, zodat het daar weer prettig toeven wordt. Den Haag First, zeker nu!”

Stop huurverhogingen 
Het college moet ook werk maken om de knotsgekke huurverhogingen, afgelopen jaar gemiddeld 3,6%. te stoppen
“Jan Modaal wordt keer op keer vergeten en mag de prijs betalen. Juist deze mensen hebben een overheid nodig die naar ze omkijkt”, aldus De Mos, die pleit voor een lobby vanuit de G4 om de prijsopdrijvende verhuurdersheffing ein-de-lijk te schrappen.

(foto Richard Mulder)