Wat krijg je als zes politieke partijen een verstandshuwelijk sluiten om zo de grootste partij uit het college te houden? Schaamteloze geldsmijterij. Dit college investeert onvoldoende in de doorstroming van de auto in de stad, veiligheid en de economie. Ook heeft dit college geen antwoorden op belangrijke thema’s zoals de ongebreidelde bevolkingsgroei en de leefbaarheid die onder druk staat. Bovendien blijft het college de belastingen voor Haagse inwoners verhogen. Hart voor Den Haag is geschrokken van de keuzes die het college maakt. De tientallen miljoenen die de stad van het Rijk krijgt worden uitgegeven aan de doorgeslagen duurzaamheidshobby’s en statushouders van GroenLinks, de cultuurtempel Amare van D66 en de bouwblunders van de PvdA.

Daarnaast hebben deze partijen in 5 jaar tijd bijna 650 miljoen uitgeven van de winst op de verkoop van Eneco. Van de winst is bijna niets (26 miljoen) meer over.

“Alle financiële kengetallen van de gemeente dalen terwijl de lasten voor de Hagenaars blijven stijgen en er extra geld binnenkomt van het Rijk. In plaats van de financiële problemen op te lossen, worden deze doorgeschoven naar het college dat in 2026 wordt gekozen.

Ook blijft deze coalitie (D66, CDA, PvdD, Denk, GroenLinks en de PvdA) de stad vanuit het IJspaleis met dwang en drang, zonder enige inspraak van bewoners, besturen, zeggen fractievoorzitter Richard de Mos en financieel woordvoerder Rachid Guernaoui. “Neem het invoeren van betaald parkeren in de hele stad, terwijl de meerderheid van de bewoners dat helemaal niet wil. Of het huisvesten van grote groepen nieuwkomers zonder dat Hagenaars, Hagenezen, Vogelwijkers, Scheveningers en Loosduiners ook maar iets wordt gevraagd. De asielzoekerscentra en zelfs Haagse hotels zitten vol met asielzoekers zonder participatie van buurtbewoners.

Hagenaar eerst

Hart voor Den Haag wil dat het college andere keuzes maakt. “Er worden te weinig woningen gebouwd. Wij kiezen ervoor om inwoners van Den Haag met een economische of maatschappelijke binding voorrang te geven, terwijl dit college kiest voor meer en meer statushouders en arbeidsmigranten. Een grof schandaal!”, zeggen De Mos en Guernaoui die verder stellen dat de leefbaarheid in kwetsbare wijken, die toch al sterk onder druk staat, hierdoor alleen maar verder achteruit holt.

Inwoner niet gehoord

Ondanks de voorstellen van dit college wil partijleider Richard de Mos dat de inwoners van Den Haag bepalen wat er in hun stad gebeurt. Daarom heeft zijn partij zich ingezet om voldoende handtekeningen te verzamelen om eindelijk een referendum over de uitbreiding van betaald parkeren mogelijk te maken. Via dat referendum komt de macht weer bij de bewoners en niet bij dit waardeloze college.

Hart voor Den Haag gaat proberen om de begroting aan te passen, waardoor er meer geld wordt vrijgemaakt voor veiligheid, tegengaan van eenzaamheid onder ouderen, verbeteren van de doorstroming van het verkeer, meer inspraak voor bewoners en een open bestuurscultuur. “We zien er helaas geen letter van terug en dat is doodzonde. Vooral voor al die inwoners die zich niet gehoord voelen,” aldus beide raadsleden.