Overeenkomstig art. 30 van het Reglement van orde stellen de raadsleden De Mos en Guernaoui  de volgende vragen:

  1. Is het college bekend met de berichten Senioren slachtoffer van bankfraude (1) en Telefoon vol herinneringen en bankpas gestolen door oplichters: ‘Kwam zo geloofwaardig over’ (2)?
  2. Wat heeft de landelijke campagne die in het teken stond van gedigitaliseerde criminaliteit en waarop de gemeente Den Haag op was aangesloten opgeleverd? Is de campagne effectief geweest en wat zijn de leerpunten voor een Haage aanpak?
  3. Deelt het college de mening dat oplichtingspraktijken helaas steeds creatiever worden, waardoor ze vaak plaatsvinden bij ouderen? Zo ja, deelt het college de mening dat daarom een Haagse (regionale) aanpak nodig is? Graag een gedetailleerd antwoord.
  4. Hoe gaat de Haagse aanpak eruitzien en wanneer kan deze aanpak starten? En hoe gaat de gemeente, samen met politie en OM, in de tussentijd maatregelen nemen om deze oplichting bij ouderen tegen te gaan? Graag een gedetailleerd antwoord.
  5. Deelt het college de mening dat de aanpak ook op wijkniveau moet worden uitgevoerd? Zo ja, is het college het met Hart voor Den Haag eens dat, een lokale Haagse aanpak voor tegengaan van oplichting van ouderen, op wijkniveau en op specifieke locaties moet plaatsvinden en dat dit samen met relevante (ouderen)organisaties vormgegeven moet worden? Graag een gedetailleerd antwoord
  6. Heeft het college de bereidheid om het programma Seniorenvriendelijke Stad te updaten met extra voorstellen om ouderen beter te beschermen tegen babbeltrucs? Graag een gedetailleerd antwoord.
  7. Hoe gaat het college zorgen dat een Haagse campagne tegen babbeltrucs te zien is op de kanalen van de regionale/lokale media en alle sociale media-kanalen van de Haagse politie en de gemeente? Kunt u in uw beantwoording meenemen of er ook folders, posters en stickers moeten worden ingezet.
  8. Is het een idee om een bekende Hagenaar hét boegbeeld van de campagne te laten worden, zodat mensen zich daarin herkennen? Graag een gedetailleerd antwoord.
  9. Is het bij een effectieve aanpak ook mogelijk om bijvoorbeeld zorginstellingen te verplichten om deel te nemen aan het waarschuwingsregister, of om te zorgen dat mensen die met ouderen werken te allen tijde een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kunnen overleggen? Zo ja, zou het college zorginstellingen ook kunnen verplichten om misstanden in hun jaarverslagen mee te nemen? Graag een gedetailleerd antwoord.
  10. Op welke manieren kan het college proberen om banken deze vorm van criminaliteit te (meer) te laten voorkomen? Graag een gedetailleerd antwoord, waarbij u ook aangeeft hoe u de aangiftebereidheid gaat vergroten.

(1) Senioren slachtoffer van bankfraude, De Telegraaf, 1 februari 2024

(2) https://www.omroepwest.nl/amp/nieuws/4796179/telefoon-vol-herinneringen-en-bankpas-gestolen-door-oplichters-kwam-zo-geloofwaardig-over