2 december 2015: Beantwoording Schriftelijke vragen Gevolgen TTIP en vestiging arbitrage-instituut in Den Haag

in samenwerking met diverse fracties

 

Aan de voorzitter van de gemeenteraad,

Op dit moment woedt er een brede maatschappelijke en politieke discussie over het overleg dat de Europese Unie op dit moment met de Verenigde Staten voert om te komen tot een Transatlantic Trade and Investment Partnerschip (TTIP).

De plannen voor het TTIP handelsverdrag stuiten op veel maatschappelijk verzet. Zowel in Nederland als daarbuiten[1]. Ook heeft een aantal Nederlandse gemeenten zich inmiddels expliciet uitgesproken tegen TTIP.

Oorzaak van het wereldwijde protest is dat door de verdragen met de VS (TTIP) en Canada (CETA) sociale en milieunormen worden aangetast en de bescherming voor consumenten en dieren afneemt. Maar vooral het arbitragesysteem (ISDS of ICS) waarmee buitenlandse investeerders een regering buiten de nationale rechtbank om kunnen aanklagen, roept weerstand op.

De Haagse Stadspartij, de PvdA, Groep de Mos/Ouderenpartij, Islam Democraten, SP, GroenLinks, Partij voor de Dieren, ChristenUnie/SGP, Partij van de Eenheid en Groep Okcuoglu stellen, onder verwijzing naar artikel van 30 van het reglement van orde, de volgende vragen:

1.  Wat zijn volgens het college de gevolgen van TTIP en CETA voor de lokale democratie? Kunnen TTIP en CETA schadelijke gevolgen hebben voor de lokale regels omtrent sociale normen, milieu, economie, gezondheid, landbouw, intellectueel eigendom en cultuur?

2.  Is het college het met ons eens dat via arbitrage (Investor-State Dispute Settlement, ISDS of Investor Court System ICS) buitenlandse bedrijven landen kunnen dwingen om besluiten in het belang van duurzaamheid, gezondheid en sociale rechtvaardigheid niet te nemen of anders bij die landen een enorme schadeclaim kunnen indienen? Zo nee, waarom niet?

3. Vindt het college het redelijk dat een Haags of ander binnenlands bedrijf zich niet kan beroepen op arbitrage en een buitenlands bedrijf wel? Is het college het met ons eens dat dit een ongewenste rechtsongelijkheid is?

TTIP en CETA maken het voor buitenlandse bedrijven mogelijk om Nederland aansprakelijk te stellen voor beleidsmaatregelen. Ook wanneer een gemeente een beslissing neemt, is de staat aansprakelijk tegenover het bedrijf. De staat voert dus ook de arbitrage-procedures voor de gemeenten. Onduidelijk is of het Rijk zich zal indekken tegen procedures door de beleidsvrijheid van gemeenten in te perken, of dat het Rijk schadeclaims als gevolg van gemeentelijk beleid zal doorberekenen aan de gemeente. In dat laatste geval is het onduidelijk of de gemeente als beleidsmaker ook zelf onderdeel kan zijn van de verdediging door de staat.

4.  Is de gemeente, al dan niet in VNG-verband, in overleg met het rijk over de consequenties van TTIP en CETA voor de verhoudingen tussen het Rijk en gemeenten? Zo nee, is het college van plan zo’n overleg op korte termijn op te starten? Zo ja, is er al iets bekend over de uitkomsten van overleg?

Op 7 oktober 2015 stelde de wethouder Internationale Zaken en Economie in een vergadering van de commissie bestuur dat als er een TTIP verdrag komt en daarmee een internationaal arbitrage-instituut wordt opgericht, Den Haag ernaar streeft dat dit instituut in Den Haag gevestigd wordt.

5. Is het college zich ervan bewust dat landen en burgers die opkomen voor het algemeen belang en worden teruggefloten door een Haags arbitrage-instituut het aan ‘The Hague’ zullen wijten dat ze het algemeen belang niet kunnen nastreven?

6. Is het college van mening dat het vestigen van een investor-state arbitrage-instituut in Den Haag een wereldwijd afbreukrisico betekent voor het positieve imago van Den Haag als stad van ‘Vrede en Recht’? Zo nee, waarom niet?

 

Met vriendelijke groet,

 

Joeri Oudshoorn             Abderrahim Kajouane      Arjen Dubbelaar                             Hasan Küçük

Haagse Stadspartij          PvdA                                    Groep de Mos/Ouderenpartij      Islam Democraten

 

Bart van Kent                    Inge Vianen                       Christine Teunissen                       Pieter Grinwis

SP                                        GroenLinks                        Partij voor de Dieren                     ChristenUnie/SGP

 

Arnoud van Doorn          Mustafa Okcuoglu

Partij van de Eenheid    Groep Okcuoglu [1] Zie bijvoorbeeld: http://nos.nl/artikel/2061732-handtekeningen-aangeboden-tegen-handelsverdrag-ttip.html