8 september 2020 Beantwoording Schriftelijke vragen Pak complex Groenewegje- Spinozastraat aan!

Overeenkomstig Artikel 30 van het Reglement van Orde stelt het lid de Blok (Hart voor Den Haag/ Groep de Mos) vragen aan de voorzitter van de Haagse gemeenteraad.

Hart voor Den Haag/ Groep de Mos heeft de toelichting huuraanpassing april 2020 onder ogen gekregen van de corporatie Haag Wonen. Het valt op dat Haag Wonen haar huurders wijst op het maken van bezwaar tegen het voorstel tot huurverhoging op grond van achterstallig onderhoud. ”Heeft uw woning achterstallig onderhoud?”staat vet gedrukt boven de één na laatste alinea. Klaarblijkelijk wordt een deel van de woningvoorraad van Haag Wonen niet voldoende onderhouden. Hart voor Den Haag vindt het belangrijk dat alle woningen in Den Haag goed worden onderhouden. Woningen kennen een kwaliteitsondergrens waarbij achterstallig onderhoud niet kan worden getolereerd.

1. Is het College bekend met de aard en omvang van het achterstallig onderhoud bij Haag Wonen?

Van de €136 miljoen aan huuropbrengsten werd volgens het jaarverslag 2018 van Haag Wonen

€47 miljoen uitgegeven aan onderhoudslasten. Dit betreft ongeveer één derde van de inkomsten.

Corporaties moeten jaarlijks een afweging maken tussen investeringen in onderhoud en nieuwbouw en de betaalbaarheid. De minister levert jaarlijks een kengetal dat deze investeringsruimte aangeeft. Dit kengetal wordt toegedeeld naar gemeente op basis van het aanwezige woningbezit.

 

2. Wat is het door de minister toegewezen kengetal voor 2018, 2019 en 2020 dat de investeringsruimte van de Haagse corporaties bepaalt?

3. Benut de corporatie Haag Wonen haar maximale investeringsruimte voor het onderhoud?

4. Welke prestatieafspraken worden er gemaakt met Haag Wonen betreffende het inlopen van het achterstallig onderhoud?

5. Is er controle op het naleven van de gemaakte prestatieafspraken met Haag Wonen?

Elke woning heeft een eigen energielabel dat laat zien hoe zuinig de woning is. Iedere 10 jaar moeten woningen een nieuw energielabel krijgen om deze aan te passen aan de actualiteit. Onderzoeksbureau Innax deed eind 2019 inspectie van complex 225 van Haag Wonen.

Het complex 225 is 40 jaar geleden gebouwd en kent tocht problematiek doordat de verouderde klapramen niet goed meer afsluiten. Innax liet weten dat kierdichting, het niet goed afsluiten van de klapramen, geen onderdeel is van de berekeningsmethodiek. Het niet goed functioneren van het ventilatiesysteem, d.w.z. de constante onderdruk in de woning ook in koude perioden, wordt niet beoordeeld voor de energiezuinigheid. Kieren ontstaan door de renovatie van de bovengevels idem. (http://www.complex225haagwonen.nl/achterstallig_onderhoud.html)

6. Welke intrinsieke waarde heeft het wettelijk verplichte energielabel als gebreken die negatief van invloed zijn op de energiezuinigheid van een woning niet worden meegenomen in de berekening van het energielabel?

7. Heeft het College kennis kunnen nemen van de onderhoudsproblematiek op de site van complex 225? Zo nee, waarom niet?

 

Art. 13 van de Woningwet geeft de gemeente de mogelijkheid verhuurders te verplichten voorzieningen te treffen die er voor zorgen dat de staat van een bouwwerk op een hoger niveau komt te liggen dan het niveau van de bestaande bouw.

8. Is het College bereid zo nodig bestuurlijke maatregelen te treffen teneinde de corporatie

Haag Wonen te bewegen het jaren slepende achterstallig onderhoud te verhelpen? Zo nee, waarom niet?

 

William de Blok

Hart voor Den Haag