7 februari 2017 Beantwoording Schriftelijke vragen Thuiswonende ouderen

Overeenkomstig Artikel 30 van het Reglement van Orde stelt het lid Kraft van Ermel (Groep de Mos/Ouderen Partij Den Haag) de volgende vragen aan de voorzitter van de Haagse gemeenteraad.

1) Bent u bekend met de berichten: ‘Steeds meer ouderen belanden na val op eerste hulp’ (1), ‘Website SVN aangaande blijverslening’ (2), ‘Ouderen: ‘Langer thuiswonen wordt ons onmogelijk gemaakt’ (3), ‘Senioren: genoeg geld op de bank, maar passende huurwoning niet te vinden’ (4) en ‘Dreigend tekort aan seniorenwoningen neemt toe’ (5)?
Wij ontvangen geluiden van ouderen die moeite hebben bij het vinden van een betaalbare en voor hen geschikte, aangepaste woning. Ook wordt het ouderen, die langer thuis willen blijven wonen in hun huidige woning, onmogelijk gemaakt, omdat het levensloopbestendig maken van hun woning te lang op zich laat wachten.

2) Herkent u zich in deze berichten?
3) Hoeveel nieuwe seniorenwoningen heeft u sinds het aantreden van uw college gerealiseerd? Graag een gedetailleerd overzicht.
4) Hoeveel woningen heeft u sinds het aantreden van uw college levensloopbestendig laten maken? Graag een gedetailleerd overzicht. In uw antwoord ook aangeven of de huren hierbij al dan niet zijn gestegen.
5) Welke prestatieafspraken met woningcorporaties heeft u gemaakt ten aanzien van het aanbod van voldoende en geschikte woningen voor senioren? Graag een gedetailleerd overzicht;

  • hierbij ook meenemen:Geen huurverhogingen bij het levensloopbestendig maken van woningen voor senioren

Met de blijverslening kunnen woningen levensloopbestendig gemaakt worden; o.a. door aanpassingen, het verwijderen van drempels

6) Heeft u de blijverslening inmiddels ingevoerd in onze stad? Zo neen, waarom niet? Zo ja, hoeveel personen in onze stad hebben inmiddels gebruik gemaakt van deze regeling? Graag een gedetailleerd overzicht.
7) Is het WMO-loket voldoende toegerust op de hulpvraag vanuit senioren naar voldoende geschikte en betaalbare woningen?
De seniorenmakelaar / wooncoach zou – in samenwerking met woningcorporaties – ouderen kunnen helpen bij het vinden van een nieuwe (kleinere) en voor hen beter geschikte woning; waardoor de woningen die ouderen nu vasthouden vrijkomen voor starters en gezinnen, hetgeen de doorstroming zou bevorderen. In beide steden zou dit al beleid moeten zijn.

8) Wordt de seniorenmakelaar / wooncoach ingezet? Zo neen, waarom niet? Zo ja, hoeveel seniorenmakelaars / wooncoaches zijn er op dit moment actief en wat zijn hun resultaten? Graag een gedetailleerd overzicht.

Vallen is één van de grootste problemen van thuiswonende ouderen. Vorig jaar belandden 97.400 ouderen op de spoedeisende hulp als gevolg van een val. Dat is 40 procent meer dan tien jaar geleden. Dat is 40 procent meer dan tien jaar geleden. Het aantal ouderen dat overlijdt door een val is tussen 2010 en 2015 met 35 procent gestegen tot 3.267.

9) Wat zijn de lokale cijfers als gevolg van valpartijen qua opnames op de spoedeisende hulp en overlijden?
Ouderenorganisatie ANBO stelt terecht dat veel valpartijen te voorkomen zijn door woningaanpassingen te subsidiëren.

10) Welke bedragen verstrekt uw college ten aanzien van subsidies voor woningaanpassingen? Graag een gedetailleerd overzicht, met daarbij of het uitgegeven bedrag voldoende is om aan de vraag naar woningaanpassingen te voldoen.

 

(1) https://www.woonbond.nl/nieuws/steeds-meer-ouderen-belanden-na-val-eerste-hulp

(2) https://www.svn.nl/particulieren/lening/blijverslening#

(3) http://demonitor.ncrv.nl/oproep/wij-ouderen-moeten-langer-thuis-blijven-wonen-maar-dat-wordt-ons-onmogelijk-gemaakt

(4) http://demonitor.ncrv.nl/huurdersproblemen/senioren-genoeg-geld-op-de-bank-maar-passende-huurwoningen-niet-te-vinden

(5) http://www.nu.nl/wonen-en-interieur/4238038/dreigend-tekort-seniorenwoningen-neemt-toe.html

 

Lex Kraft van Ermel