8 december 2020 Beantwoording Schriftelijke vragen inzet buurtgezinnen bij overbelaste gezinnen

Overeenkomstig artikel 30 van het Reglement van orde stelt het raadslid Janice Roopram (Hart voor Den Haag / Groep de Mos) vragen aan de voorzitter van de Haagse gemeenteraad.

Buurtgezinnen vangen kinderen op als ouders door omstandigheden tijdelijk overbelast zijn. Buurtgezinnen voorkomen dat de problemen in een gezin verergeren en eraan bijdragen dat kinderen fijn kunnen opgroeien in hun eigen gezin.

Gezinnen die het zwaar hebben (vraaggezinnen) worden gekoppeld aan een warm en stabiel gezin in de buurt (buurtgezinnen). Zo krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en worden ouders even ontlast. Het buurtgezin zorgt ervoor dat de ouders weer op adem kunnen komen en kinderen zich positief kunnen blijven ontwikkelen Vraag- en Buurtgezinnen maken onder begeleiding van de coördinator van Buurtgezinnen afspraken over de steun. Het kan bijvoorbeeld gaan om een wekelijkse speelafspraak, een weekend logeren of samen iets leuks ondernemen. Dat is iedere keer maatwerk.

1. Is het college bekend met de inzet van ‘Buurtgezinnen’, ook wel steungezinnen genoemd? (*)

2. Deelt het college de mening van Hart voor Den Haag, dat uithuisplaatsing van een kind voorkomen moet worden en dat de inzet van buurtgezinnen een waardevolle aanvulling kan zijn op het gebied van informele zorg aan gezinnen?

3. Kan het college aangeven of er nog steeds een tekort is aan pleeggezinnen en wat zijn de concrete cijfers? 

4. Indien er een tekort is aan pleeggezinnen, wat is de inzet en het beleid van de gemeente? 

5. Wat is de inzet van de gemeente voor wat betreft het werven van pleeggezinnen met verschillende culturele achtergronden?

6. Kinderen moeten vaak genoegen nemen met een plek in een gezin buiten de eigen gemeente. Of kinderen kunnen niet in een pleeggezin terecht voor de duur die eigenlijk nodig is, zodat ze van gezin naar gezin moeten verhuizen. Ook is het steeds lastiger om broertjes en zusjes samen te plaatsen doordat er een tekort is of was dan aan pleegouders. Hoe gaat de gemeente Den Haag hiermee om? 

7. Wat onderneemt de gemeente in de week van de Pleegzorg om de maatschappelijke bewustwording te vergroten?

8. Gemeente Den Haag is betrokken bij het Actieonderzoek “Continuïteit in de pleegzorg”, wat is hieruit gekomen? Kan de Raad hierover geïnformeerd worden? 

9. Is het college bereid, om in het kader van preventie Jeugdzorg, een pilot Buurtgezinnen op te starten? Zo ja, kan de Raad hierover geïnformeerd worden? Zo neen, waarom niet? 

Janice Roopram

3 november 2020

*https://www.buurtgezinnen.nl/