Overeenkomstig Artikel 30 van het Reglement van orde stelt het raadslid Rita Verdonk (Hart voor Den Haag) de volgende vragen aan de voorzitter van de Haagse gemeenteraad.

1. Is het college bekend met dit onderzoek van het CBS? (1) 

2. In 2022 overleden 6200 inwoners van Nederland door een accidentele val, dat is 15% meer dan in 2021. Wat zijn de cijfers voor Den Haag?

3. Volgens het onderzoek is vergrijzing niet de enige oorzaak. Kan het college aangeven of dat ook geldt voor Den Haag?

4. Kan het college aangeven wat andere oorzaken zijn van accidentele valpartijen?

5. Kan het college aangeven welke groepen mensen daarbij zijn betrokken?

6. In 2022 was overlijden door een accidentele val de meest voorkomende niet-natuurlijke doodsoorzaak. Gaat het college met deze kennis speciaal beleid ontwikkelen?

7. Kan het college Hart voor Den Haag informeren over het aantal valpartijen dat niet heeft geleid tot een overlijden maar tot (ernstige) verwondingen?

8. In het artikel wordt gesteld dat “vallen met een vervoermiddel” niet meetelt bij accidentele valpartijen. Hoeveel valpartijen met een vervoermiddel, met dodelijke afloop, hebben de laatste jaren plaatsgevonden? Bijvoorbeeld met een scootmobiel of een (elektrische rolstoel?)

9. Kan het college Hart voor Den Haag informeren over het aantal valpartijen met een vervoermiddel dat niet heeft geleid tot de dood, maar tot (ernstige) verwondingen?

10. Wil het college meer inzetten op valpreventie? Zo ja, hoe gaat u dat doen? Graag een gedetailleerd antwoord. 

11. Is het college bekend met het feit dat er steden, zoals Rotterdam, zijn die een vitaliteitscheck bij ouderen laten uitvoeren? 

12. Is er inzicht in de vitaliteit van ouderen in Den Haag? Graag een toelichting op uw antwoord.

13. Is het college bereid om 65-plussers in Den Haag op vrijwillige basis een vitaliteitscheck aan te bieden? Zo neen, waarom niet?     

Rita Verdonk

Hart voor Den Haag