Overeenkomstig artikel 30 van het Reglement van orde stellen raadsleden Janice Roopram en René Oudshoorn (Hart voor Den Haag/Groep de Mos) vragen aan de voorzitter van de Haagse gemeenteraad.
1) Is het college bekend met het Telegraaf artikel over het van het gas af project op de Meppelweg?
2) Welke rol heeft het college als toezichthouder op projecten die voortvloeien uit de energietransitie?
3) Is deze manier van inwoners verplicht van het gas af helpen zoals het college voor ogen heeft gehad, bejaarde mensen in de kou laten zitten met een straalkacheltje en ze met hun huisraad te moeten laten sjouwen?
4) Wat vindt het college zelf van deze situatie, heeft u het idee dat dit bij zal dragen aan het draagvlak van de energietransitie?
5) Welke maatregelen gaat het college nemen om herhaling van een dergelijke situatie te voorkomen?
Regelmatig leggen wij misstanden in de energietransitie bloot, zoals laatst in de Transvaal en Spoorwijk en nu weer in Zuidwest.
6) Is het college met ons van mening dat dit geen incidenten meer zijn maar dat er structureel iets mis is met de uitvoering en dat het beter is om te stoppen met het verplicht huizen van bewoners gasloos te maken? Of is de groene droom te belangrijk om inwoners te beschermen tegen Energiecowboys en woningbouwcoöperaties die de verplichte transitie tot verdienmodel hebben verheven?
Op de (1) website van Staedion wordt het volgende aangegeven, “met het oog op de gezondheid van bewoners, medewerkers en andere mensen in onze omgeving volgt ook Staedion de opdracht van RIVM en landelijke overheid.” Staedion geeft aan dat de bewoner moet instemmen en zich comfortabel en veilig moeten voelen bij de uitvoering. De uitvoerende onderhoudsmedewerker moet volgens de richtlijnen van het RIVM en coronaprotocol van Staedion werken.
7) Kan het college aangeven waarom de renovaties wel doorgang hebben en zonder dat de medewerkers van het uitvoerende bedrijf zich houden aan de RIVM maatregelingen?
De uitvoerende bedrijven houden zich niet aan de RIVM maatregelingen, dit is ook gemeld bij Staedion. Inmiddels is er een uitbraak van corona besmettingen onder bewoners van de woontoren Meppelweg 956 – 992 waar de renovaties plaatsvinden. Hier worden momenteel 57 radiatoren vervangen. Ook zit er asbest in het complex.
8) Is het gebruikelijk dat een meterkast wordt geopend door een derden zonder toestemming te vragen aan de bewoner?
9) Waarom zijn de werkzaamheden niet uitgevoerd in de periode april tot en met september aangezien de verwarming dan minder gebruikt wordt?
10) Waarom zijn de bewoners niet geïnformeerd over de nieuwe tarieven indien ze worden aangesloten op het warmtenet? Staedion is toch verplicht de bewoners vooraf te informeren?
De bewoners van woontoren Meppelweg 956 – 992 geven het volgende aan:
– onbegrip van Staedion naar bewoners;
– geen goede communicatie van Staedion naar bewoners toe;
– het doorgeven door Staedion van klachten die binnen zijn gekomen door bewoners over andere bewoners, hierdoor burenruzies;
– het beloven van een nieuwe kookplaat en pannenset door een medewerker van Staedion, indien bewoners instemmen, middels een formulier, met een renovatie;
– het weigeren van het dragen van beschermingsmiddelen door uitvoerende werklui die de renovaties uitvoeren;
– agressief gedrag naar de bewoners toe door werklui;
– de bewoners geven aan niet vooraf geïnformeerd te zijn dat er werkzaamheden aan de stijgleidingen van de centrale verwarming zouden komen, de bewoners behoren drie dagen van te voren geïnformeerd te worden;
– indien door bewoners wordt aangegeven dat de werklui zich niet aan de RIVM maatregelen houden wordt er door Staedion aangegeven dat het niet aan Staedion is.
11) Kan het college reageren op de bovengenoemde punten die de bewoners hebben aangegeven?
12) Is het college bereid om in gesprek te gaan met Staedion en om de werkzaamheden per direct stop te zetten?
(1) https://www.staedion.nl/nieuws/over-staedion/2020/richtlijnen-van-staedion-bij-coronavirus