Traditiegetrouw vond in het kader van de Nationale Dodenherdenking, ook de herdenking plaats bij het Bevrijdingsmonument Loosduinen. Na twee jaar afwezigheid door corona, liepen de Loosduiners massaal uit voor de herdenking. Grote verontwaardiging was er alleen over verkeersdeelnemers die geen geduld konden opbrengen en probeerden om door de groep herdenkende mensen heen te rijden. ‘Dan snap je 4 mei niet.’

Overeenkomstig artikel 30 van het Reglement van orde stelt het raadslid Sluijs (Hart voor Den Haag) vragen aan de voorzitter van de Haagse gemeenteraad.

  1. Is het college het met Hart voor Den Haag eens dat iedere dodenherdenking in onze stad in rust en waardigheid moet kunnen plaatsvinden? Zo nee, waarom niet?
  2. Het Bevrijdingsmonument Loosduinen staat aan de Loosduinse Hoofdstraat, hoek Lippe Biesterveldstraat. Gedurende de herdenking staan de mensen op de openbare weg. Is het college het met Hart voor Den Haag eens dat de herdenking niet verstoort mag worden door ongeduldige verkeersdeelnemers? Zo nee, waarom niet?
  3. De herdenking is juist voor Loosduinen enorm belangrijk. Het monument herdenkt namelijk de 24 verzetsmensen uit Loosduinen die het leven lieten gedurende de Tweede Wereldoorlog. Ook zijn straten naar hen vernoemd die op de Loosduinse Hoofdweg uitkomen. Is het college bereid om voor de volgende herdenkingen die gaan plaatsvinden op 4 mei, de Loosduinse Hoofdstraat af te sluiten of doorgaand verkeer tegen te houden gedurende het officiële gedeelte? Zo nee, waarom niet?