14 juli 2020 Beantwoording Vervolgvragen gevaarlijke gasleidingen Laak

Overeenkomstig Artikel 30 van het Reglement van Orde stelt het lid De Mos (Hart voor Den Haag) vervolgvragen aan de voorzitter van de Haagse gemeenteraad

Uit het rapport van het Staatstoezicht op de Mijnen is gebleken dat de verwoestende gasexplosie midden in Laak in januari 2019 werd veroorzaakt door een scheur van 12 centimeter in een grijs gietijzeren gasleiding. Om de veiligheid ten aanzien van gasexplosies te verbeteren dient het oude type gasleidingen sneller dan gepland te worden vervangen stelt het Staatstoezicht op de Mijnen. Een andere conclusie uit het rapport van het Staatstoezicht op de Mijnen is dat er veel vaker moet worden gecontroleerd op lekken. Dagelijks in dichtbevolkte risicogebieden waar veel in de grond wordt gewerkt of verzakkingen zijn door bouw of verkeer, minimaal een keer per jaar in minder risicovolle gebieden

1) Uit beantwoording op mijn vragen van 1 april 2020 (RIS304229) blijkt dat u uw verantwoordelijkheid voor het vervangen van gasexplosie gevaarlijke leidingen louter afschuift naar netbeheerder Stedin. Naar de mening van de Hart voor Den Haag fractie heeft het stadsbestuur wel degelijk een verantwoordelijkheid als het gaat om het waarborgen van de veiligheid van de inwoners van de stad. Kunt u aangegeven welke acties / drukmiddelen u heeft ingezet / gebruikt om Stedin ertoe te bewegen om vaart te maken met het vervangen van alle oude gietijzeren gasleidingen? Graag een gedetailleerd overzicht (met gespreksverslagen / genomen acties)

2) Deelt u de mening dat Stedin met slecht 25km vervanging van gevaarlijke gasleidingen een loopje neemt met de veiligheid van onze stad? Zo ja, hoe gaat u ervoor zorgen dat Stedin van het vervangen van de overgebleven 211km een topprioriteit maakt? Welke acties gaat u daarbij ondernemen om Stedin hiertoe met gezwinde spoed te bewegen?

3) Waarom geeft u geen concreet antwoord op de vraag – waar de risicogebieden liggen in de stad? U stelt geen planningen en overzichten van risicogebieden te hebben, maar de hoogrisicoleidingen wel in 2022 te hebben vervangen; hoe verhouden die uitspraken zich met elkaar?